Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки” подкрепя протеста на Софийския районен съд срещу ВСС

„Правосъдие за всеки” подкрепя протеста на Софийския районен съд срещу ВСС

Defakto.bg

Дисциплинарното дело срещу съдия Мирослава Тодорова  контрастира с липсата на дисциплинарни наказания за дългогодишния корупционен модел на „неслучайното разпределение на делата”

В специално декларация Инициатива „Правосъдие за всеки” решително и категорично подкрепя протеста на съдии и съдебни служители от Софийски районен съд, който ще се състои на 09.12.2016 г., от 11:00 до 13:00 часа, пред сградата на Висшия съдебен съвет.

Публикуваме я  без съкращения:

 Съдиите са прави в недоволството си от цялостната политика на ВСС, се казва в декларацията.  

Този орган стана витрина на проблемите в правосъдието.Осакатената съдебна реформа, която мимикрира промени, всъщност не доведе до положителни резултати и до отстраняване на системните грешки. Висшият съдебен съвет е все така с огромен дифицит на морални и професионални качества. Той не може и не иска да реши ежедневните проблеми, които създава огромната натовареност в СРС и СГС. Факт е, че съдиите и съдебните служители изнемогват при обработването, разглеждането и решаването на делата, но ВСС вместо да вникне и реши тези проблеми, които са от неговата компетентност, започва проверка за забавени дела.

Съдиите с право застават в защита на независимостта на съдебната система.

Странно, че ВСС стартира кампания за проверка на СРС и СГС по искане на главния прокурор, но проявява пълно бездействие по сигналите за конкретни дисциплинарни нарушения, за които беше сезиран от новото ръководство на СГС през август 2015 г.  Образуваното дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова многозначително контрастира с липсата на дисциплинарни наказания за дългогодишния корупционен модел на „неслучайното разпределение на делата”

За Инициатива „Правосъдие за всеки” започващите проверки са средство за натиск срещу инакомислещите съдии и административни ръководители. Те показват, че ВСС има различен критерий за прилагането на закона – доказателство, че в България няма правова държава, върховенството на закона е потъпкано и няма независима съдебна система във всички нейни звена.

ВСС не се ползва с никакъв авторитет и обществена подкрепа, защото не провежда и отстоява независимостта на съдебната система. От неговите действия и най-вече от неговите  бездействия прозират зависимости, а това е пагубно не само за съдебната система, но и за цялото общество.

Призоваваме всички да дойдат пред сградата на ВСС и да подкрепят митинга на достойните магистрати, които не се страхуват да изкажат мнението си и да се борят за съдийстката независимост. Нека да им покажем, че не са сами. Тяхната кауза е на цялото общество и е време всички да застанем заедно!

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.