Последни новини
Home / Законът / Увеличават заплатите на магистрати със задна дата от 1 септември, на служителите – от 1 декемврии

Увеличават заплатите на магистрати със задна дата от 1 септември, на служителите – от 1 декемврии

Defakto.bg

Пленумът на ВСС тихомълком увеличи заплатите на магистратите в страната, считано от 1 септември т.г. Актуализацията е с 5 %.

Възнагражденията на служителите също се увеличават. Специално за тези на съдилищата новите заплати ще важат от 1 декември т.г.

Тези новини се крият зад енигматичното съобщение на ВСС:

„Съветът утвърди Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи от 01.09.2016 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет утвърди Класификатор на длъжностите в администрацията на основание чл. 341 от Закона за съдебната власт в сила от 01.09.2016 г. За длъжностите от съдилищата на Република България от 01.12.2016 г. се прилага утвърденият от Съдийската колегия на ВСС Класификатор на длъжностите в администрация“.

Суми не бяха назовавани, от последващ дебат във ВСС стана ясно, че ръстът за деловодители, архивари и призовкари в най-големите съдилища е 10 %, средното увеличение е от 5 %.

Що се отнася до магистратските възнаграждения, и тук актуализацията е с 5 %, но за тези заплати си има правила. По закон минималното възнаграждение, за младшите в Темида е в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера. Според данни на НСИ средното възнаграждение в бюджетната сфера за последното тримесечие е 924 лева. Нагоре заплатите нарастват по специална таблица. Като тя вече не касае членовете на ВСС – с предпоследните законови промени всички кадровици получават колкото „тримата големи“ в съдебната власт, т.е. заплатите на конституционни съдии.

След актуализацията възнаграждението на върховните магистрати се вдига от 3493 лева на 3668 лева, на апелативните се увеличава на 3084 лева, за органите в столицата – 2748 лева, на окръжно ниво – 2533 лева, за СРС и СРП – 2214 и за останалите районни съдилища и прокуратури – 1979 лева, съобщи „Правен свят“.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.