Последни новини
Home / Законът / Данъчна служителка глобена с 3000 лева за разгласяване на лични данни

Данъчна служителка глобена с 3000 лева за разгласяване на лични данни

Defakto.bg

 

 Апелативният съд  във Варна отмени оправдателно решение на Варненския окръжен съд  спрямо данъчна служителка Бехтие Османова и й наложи 3000 лева глоба.

Въззивната инстанция признава данъчната служителка за виновна за разгласяване на данъчна и осигурителна информация, което е забранено с Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и се наказва като  престъпление по член 360 от Наказателния кодекс.

Протестът срещу оправдателното решение на Варненския окръжен съд е поддържан и от представителя на Апелативна прокуратура с настояване данъчната служителка да бъде призната за виновна за извършването на умишленото деяние, което се наказва с лишаване от свобода до 1 година или с пробация, съобщава държавното обвинение.  

Заради чистото й съдебно минало обаче,  Апелативният съд освобождава от наказателна отговорност Бехтие Османова, и й налага глоба от 3000 лева.   

Случаят

Със заповед за директора на ТД на НАП във Варна през март 2011 год. била възложена ревизия на варненско семейство по Закона за доходите на физически лица. Ревизията трябвало да извърши екип от две данъчни служителки , едната от които Бехтие Османова. През периода от 19 май 2012 до 24 май 2012 год. Османова потърсила собственика на частна счетоводна кантора във Варна В.Ив., който бил неин добър познат, и го помолила да й помогне в приключването на данъчната ревизия. Поискала от него да изготви годишните парични потоци на съпругата.

За целта данъчната служителка, която е старши инспектор по приходите, изпълняващ функциите на ръководител на екип, предоставила няколко папки с документи и цялата информация за банковите сметки  на ревизираната М.Г. по електронната му поща. Файлът бил качен на десктопа на служебния компютър на частния счетоводител и можел да се вижда и от други работещи в счетоводната кантора, която изготвила два варианта на ревизионния доклад на проверяваната М.Г., както и на съпруга й Б.Г.

В предоставените от  Османова документи се съдържала информация за банковите сметки на двамата, размера на доходите, приходите и дяловите им участия в различни фирми на съпрузите, както и информация за задграничните им пътувания.  

Решението на Апелативния съд е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.