Последни новини
Home / Законът / Делото за билетчето от 1,60 лв. в София – с фалстарт, граждани искат поскъпването да се спре

Делото за билетчето от 1,60 лв. в София – с фалстарт, граждани искат поскъпването да се спре

Defakto.bg

Общински съветник от БСП защитава 7 от жалбоподателите

Делото срещу поскъпналото пътуване в столичния градски съд днес не успя да стартира заради нередовна призовка. Административният съд – София-град насрочи ново заседание за 10 февруари 2017 г.

Пред съда десетки граждани, както и организацията „Център за законодателна дейност“ атакуваха решението на столичната община от 14 април, с което се промени наредбата за пътуването в градския транспорт и, съответно цената на билета скочи повече от двойно – от 1 лв. на 1,60 лв. Поскъпването е в сила от 1 юни т.г.

Днес пред съда от името на 7 граждани се яви адвокат Милка Христова, която е и общински съветник от БСП. Интересите на общината защитаваше адвокат Георгиев. А съдът го задължи да представи икономическите разчети за новите цени за превоз на пътници в София.

Междувременно друг жалбоподател – Марин Маринов, настоя магистратите да спрат поскъпването на градския транспорт до окончателното решаване на спора, който явно ще се проточи във времето. Любопитен бе аргументът – Маринов изтъкна тълкувателното решение на Общото събрание на ВАС от тази година, че не могат да се претендират вреди от незаканосъобразни административни актове. С две думи – дори и някога съдът да отмени по-скъпите билети, гражданите могат да пият една студена вода. Искането на Маринов не бе разгледано (защото на делото не бе даден ход) , но веднъж магистратите вече отказаха спиране. Пред журналисти пък Маринов заяви, че ще иска отвод на този съдебен състав, защото е разделил жалбите срещу наредбата на СОС – в едното дело остават жалбите срещу промените от 2016 г., а по другите срещу цялата наредба ще се образува ново дело.

В залата, макар и тясна и препълнена, настроението не бе минорно. Напротив. Публиката особено се развесели от обяснението на един от жалбоподателите, че е закъснял „заради услугите на градски транспорт“.

След приключване на заседанието Милка Христова обяви, че поскъпването е гласувано без убедителни мотиви, а посочената цел за „подобряване на социалната услуга“ е смехотворна. Как точно се постига тя, като от хората се иска да плащат повече, запита юристката.

Адвокатът на общината Георгиев опонира, че било „крайно време да се разбере, че безплатен обяд няма“. И отказа да прогнозира какво ще стане, ако някога съдът все пак отмени поскъпването.

Но след тълкувателното решение на ВАС е ясно – гражданите няма да могат да си поискат обратно парите.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.