Последни новини
Home / Законът / Ръководството на Софийския районен съд подава оставка

Ръководството на Софийския районен съд подава оставка

Defakto.bg

%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b0%d0%bd-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2-11Доц.Кристиян Таков: Висшият съдебен съвет е пример за безпринципност, той остана под контрола на Сотир Цацаров

Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов заедно с цялото ръководство на най-натоварения съд в страната подава оставка. Това заяви самият Лалов тази сутрин пред bTV и Нова тв,  часове преди протеста на съдиите пред Висшия съдебен съвет от 11 часа.

Причината е безпринципната политика на кадровиците спрямо проблемите на съда и натискът, който оказват с безбройни проверки на  съдийската независимост.  Вчера, четвъртък, представляващият ВСС Узунов е изпратил съобщение по Viber  на председателя на съда с ултимативно съдържание. „Методи, не изваждай хората на улицата= Считам,че това не е твое решение“! разказа Лалов.

Не може някой  да ми размахва пръст, не може да се размахва пръст на Софийския районен съд, гневно заяви Лалов.  Той ( Узунов) си мисли, че някой може да внуши на българските съдии да протестират или не, коментира още той. Решението за днешния протест е единодушно взето от състава на СРС,  добави председателят на съда.

По думите му, всичко което СРС е получил идвало след натиск от негова страна.  Говорят за 15 млн. лева, дадени на СРС, но те са дадени от правителството,  аз седях на масата на преговорите, от страна на ВСС нямаше никаква подкрепа, категоричен бе шефът на съда.

Той добави, че СРС не е привилигирован съд и това си личи от постоянните проверки на които е подложен. В такава обстановка няма как да се работи нормално, каза Лалов. „До скоро ми пишеха съобщения, за да ми казват, че си вършим много добре  работата. Какво се промени за кратко време, че си промениха мнението? Натовареността на един съд трябва да се мери по броя на делата, а не по броя на съдиите.  На един съдия в СРС се падат около 900 -1000 дела годишно, каза още Методи Лалов.

Що се отнася до магистратските възнаграждения, тихомълком актуализирани вчера с 5 % от ВСС, Лалов заяви, че иде реч за стандартни правила.  (По закон минималното възнаграждение, за младшите в Темида е в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера.б.р.) Когато обаче той е настоявал в писма до съвета  безобразните възнаграждения на служителите в СРС да бъдат коригирани,  кадровиците не са обръщали внимание. На това се дължи и текучеството на тези кадри в съда, каза той. „Знаете ли какво е за един съдия на три месеца да му се сменят деловодителите, да се обучават неопитни хора и т.н. ?“ , риторично попита той.

 Тази оставка е повод за ВСС да назначи по-неподходящи хора начело на СРС, коментира новината за оставката на Методи Лалов и заместниците  му  доц. Кристиян Таков по Нова тв.  Сегашният ВСС е пример за тотална безпринципност и двоен аршин при назначаване на хора, каза той.  И припомни: Преди години ставаше  дума за Нели Куцкова, чиито избор предумишлено бе провален два пъти.  Наскоро не се състоя избор за преподавател в Националния институт по правосъдие на съдия Петко Петков, който бе класиран на първо място от комисия, след проведен конкурс, като бе предпочетен вторият  класиран с над 20 точки по-нисък резултат. Единствено отново по политически съображения Мирослава Тодорова е поредният погнат съдия.  Аз  не заставам в нейна защита, вероятно има някакви забавяния и грехове,  за които я гонят. Но тя ли е единственият съдия, който има забавени дела?  Нито един прокурор ли няма забавени преписки, че биват гонени само съдии?!  Тоест, двойният стандарт и видимото политически обусловено преследване,  дискредитира  ВСС.

Гонят се личности, за да бъдат уплашени цели съсловия, е изводът на юриста.

Явно е че въпреки разделението на ВСС на съдийска и прокурорска колегии, в мнозинството си е той е под контрола на главна прокуратура, специално на Сотир Цацаров. Всеки може да събере две и две и когато от една поредица последователни и безумни  действия следва едно и също, няма какво да се чудим какво ли е пък то.  Най-вероятното е вярното, коментира Таков.

About Лилия Христовска

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Един коментар

  1. Кадры решают всё

    Български „юрист“ – това звучи престъпно http://bit.ly/2gpSeid ! Когато юридическите кадри са обучавани в Юрид. факултет на СУ (вкл. РабФак-овците, приравнените „юристи“ от милиционерския ПУЦ и от провинциалните ПУЦ-лафки за покупка на дипломи – „юристът“ Пеевски е възпитаник по съкратената процедура на ПУЦ-ЮЗУ!) от разни псевдо-юристи от ДС-кариерата НЕ как да СПАЗВАТ Закона, Морала и Спаведливостта, а как без труд и усилия да заобикалят и нарушават Закона чрез неморални действия, безсрамие и корупция, не е за учудване защо правораздавателната система на посткомунистическата България е в това състояние! Не може да се очакват ПРОМЕНИ или РЕФОРМИ от свръх-добре-охранената, материално заинтересована, безорговорна и несменяема „юридическа“ КАСТА от всякакъв вид „юристи“ и прочие нагли ВСС- и ВАдвС-тунеядци, която трябва да бъде изцяло ИЗМЕТЕНА без каквито и да са материални или финансови компенсации или привилегии!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.