Последни новини
Home / Законът / Цацаров обяви референдума за задължителен, въпреки недостигащите гласове

Цацаров обяви референдума за задължителен, въпреки недостигащите гласове

Defakto.bg

В чии ръце е Наказателният кодекс?

Главният прокурор Сотир Цацаров в писмо до Слави Трифонов обяви референдума за задължителен, въпреки недостигащите за това гласове. С писмото, показано в „Шоуто на Слави“ снощи, главният прокурор се включи в дебата за промяна на избирателната система, като застана на страната на водещия за резултатите от инициирания от екипа му референдум, съобщи сайтът Дневник.  Цацаров, който е част от съдебната власт, си е позволи да отправи препоръки към законодателната като заяви, че с или без 12-те хил. гласа, необходими за да бъдат задължени депутатите да приемат резултатите от допитването, „трите „Да“ станаха задължителни“.

Главният прокурор уведомява водещия, че сигналът, който той даде на срещата с Цацаров преди дни, е изпратен по компетентност на Върховната административна прокуратура. Цацаров посочва, че всички твърдения за допуснати нарушения при провеждането на референдума ще бъдат подложени и „на отделна проверка, в съответствие с правомощията на прокуратурата“. Той все пак отбелязва, че единственият компетентен да се произнесе за законността на резултатите от допитването е Върховният административен съд.  След това в писмото си Цацаров изразява мнението си за резултатите от референдума.

„Личното ми мнение е, че това не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени. Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Ако 2 516 791 граждани са казали „Да“ на това, държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото „един глас – един лев“, значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпросът нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата. В случая броят на участвалите в гласуването (близо 3.5 млн.) и броят на отговорилите с „Да“ (близо 2.5 млн.) сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им“, заявява Цацаров.

„Признавам, че тези резултати – дори каквито са в обжалваното от Вас решение, заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация“, казва още главният прокурор.

„Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа, трите „ДА“ станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни“, завършва писмото си Сотир Цацаров.

 

  • КОМЕНТАР De Fakto: В чии ръце е Наказателният кодекс?
  •    Лилия Христовска  
  • Писмото на главния прокурор Сотир Цацаров трябваше да завърши до личното му мнение.  И друг път сме казвали, но се налага да повторим – докато  тече  7-годишният мандат на Обвинител №1,  Цацаров има лично мнение само на опашката  за хляб.  Защото шоуменът Слави Трифонов не е отишъл при него като при  обикновен гражданин, а  личното си мнение  Сотир Цацаров е подписал като главен прокурор.   Логично е една толкова овластена личност да си  дава  сметка, че формалното  разграничаване от поста, няма никаква стойност.
  • Грижа на главния прокурор е отговорността за провеждането на наказателната политика и озаптяването на корупцията, най-вече по високите етажи на властта.  Пресен пример –  ползването на луксозни джипове на горското в нарушение на правилата за държавната  и общинска собственост,    Закона за обществените поръчки и пр., все  действия, описани  като длъжностно престъпление в Наказателния кодекс.  По този въпрос обаче оглушително мълчание!  Вместо това научаваме каква трябва да ни е избирателната система, дилеми за субсидии на партиите, все несвойствени приоритети.  Изборните правила и партийните субсидии са работа на политиците, а не на прокуратурата,  освен ако някои прокурори погрешно се изживяват и като политици.
  • Освен това, лаишко е да се твърди, че въпреки недостигащите гласове, референдумът е станал задължителен. Не, не е станал задължителен, защото не са изпълнени  правилата на закона!  А те не са записани случайно.  Такава свободна интерпретация за приложението на закона от високите етажи на властта в прокуратурата,  поставя въпроса –  в чии ръце е Наказателният кодекс! В ръцете на юристи или на магистрати, сериозно повлияни или устремени към политиката?  С подобни фриволни тълкувания обаче НК  за едни може да се превръща в мащеха, а за други да е родна майчица, без това да има нещо общо с правото и реда в една европейска държава.  Да се чудим ли още защо у българите  се е натрупал толкова нихилизъм към правото,  закона и техните сановници?!
  • Още по темата : Защо главният прокурор дублира дейността на ВАС?

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.