Последни новини
Home / Законът / Ако титулярът се завърне, може ли да продължи действието на договора със заместника му?

Ако титулярът се завърне, може ли да продължи действието на договора със заместника му?

Defakto.bg

Величка Микова, юрист

%d0%ba%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b0Имаме работник, назначен на договор по чл. 68 ал.1 т.3 от КТза заместване на работник или служител, който отсъства от работа. Титулярът се завръща на 22.12.2016 г. от отпуск по майчинство и има намерение да ползва платеният си отпуск, който му се полага за времето през което е бил в отпуск по майчинство в размер на  2 месеца. Какво трябва да направя съгласно законодателството, за да може заместникът на титуляра напрактика да продължи да замества отсъстващия работник за  периода, в който той  ще ползва платеният си годишен отпуск за 2014 и 2015г.?

Отговор:   Когато замествания работник не се завръща реално  на работа, а продължава да ползва друг законово разрешен отпуск, Вие не следва да прекратявате трудовото правоотношение на заместващия работник. 

Това е един много често задаван в практиката въпрос. Трудовият договор със заместващия работник се прекратява при завръщане на замествания на работа (чл.325  т.5 от КТ).  Това, което трябва да се направи в случая е да разрешите на замествания работник/служител ползването на  платения годишен отпуск, който се дължи за времето, през което е бил в отпуск по майчинството, от 23.12. 2016 г.   По този начин за останалите два месеца  заместващия работник ще продължи да изпълнява своите трудови задължения без да е необходимо да се променя нито вида, нито основанието на, което е сключено  трудовото му  правоотношение.

Друго би било, ако работникът, който се завръща  на работа, преди за започне ефективно да ползва платения си годишен отпуск, поиска да започне да работи няколко дни с цел да му индексирате заплатата. Това е възможно, ако за времето през което е ползвал отпуск за отглеждане на малко дете е настъпила някакава промяна в размера на трудовото възнаграждание за неговата длъжност. В този случай ще трябва да прекратите трудовото правоотношение със  заместващия  го работник на основание чл.325, ал.1 т.5 от КТ поради завръщане на работа на замествания.

 Законът не забранява, ако искате, отново да сключите трудов договор по чл.68, ал.1 т.3 от КТ със същия работник, който е замествал титуляра. Този договор може да се сключи от датата на излизане в платен годишен отпуск на завърналия се на работа работник и служител. Не трябва да  се забрява, че в този случай е необходимо да бъдат регисрирани в съответните срокове в териториалното поделение на НАП актовете, с които сте прекратили срочния трудов договор за заместване и този, с който сте сключили новия трудов договор.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Един коментар

  1. Здравейте имам следния въпрос Аз замествах титуляр от 2016 г а сега след майчинство тя се завърна с законното си право искам да знам какви са моите права дали изобщо имам права . Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.