Последни новини
Home / Законът / В Хага замразиха статута на наблюдател на турския съдебен съвет

В Хага замразиха статута на наблюдател на турския съдебен съвет

Defakto.bg

Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) реши да замрази статута на наблюдател на турския Висш съвет на съдиите и прокурорите (ВССП) в организацията за неопределено време. Решението е взето в четвъртък на извънредното общо събрание на ЕМСС в Хага. Докато мярката е в сила, турският ВСС няма да участва в дейностите на европейската мрежа, която остава отворена за контакт с ВССП, за да се  съблюдават  европейските стандарти за съветите на съдебната власт.

ЕМСС обединява националните институции в държавите от Европейския съюз, които са независими от изпълнителната и законодателната власт и имат за задача да подкрепят независимостта на съдебната власт. Това е и условие за членство, както и за статут на наблюдател в организацията.

От ЕМСС посочват, че на турския съдебен съвет е била дадена достатъчна възможност да обясни действията си. „Те се възползваха от от нея, като изпратиха своята резолюция от 31 август и обясниха ситуацията на извънредното общо събрание в Хага на 8 декември 2016 г.“, пише в съобщението на европейската мрежа. Организацията признава „огромното влияние и национална травма, причинена от събитията на 15 юли 2016 г.“ т.е. от опита за преврат, но заявява, че отговорност за него следва да бъде потърсена в чрез открит, справедлив и безпристрастен съдебен процес според международните стандарти.

ЕМСС не дава оценка на вътрешнополитическата ситуация в Турция, но посочва, че следи действията на ВССП и те не са според европейските стандарти. „Ето защо в момента ВССП не отговаря на изискванията на устава на Европейската мрежа на съдебните съвети и вече не е институция, независима от изпълнителната и законодателната власт, чиято отговорност е да оказва подкрепа на съдебната власт за осигуряване на независимо правораздаване“, заявяват от ЕМСС.

Българският ВСС също е член на организацията и преди Общото събрание в Хага, но се въздържа да заеме позиция за  статута на турския съвет. Докато мнозинството във ВСС не пожела да вземе позиция по случващото в Турция, международни магистратски организации, сред които МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) и Международната съдийска асоциация, създадоха дарителски фондове, за да подкрепят материално семействата на задържаните и уволнени турски съдии и прокурори.  В България Съюзът на съдиите откри банкова сметка за приемане на дарения, които ще бъдат превеждани на откритата в Германия сметка под разпореждането на МЕДЕЛ и ще бъдат използвани за осигуряване на адвокатска защита на задържаните и обвинени турски съдии и прокурори, както и за подкрепа на техните семейства. От ССБ призоваха всички български магистрати, представителите на други юридически професии, както и всички български граждани да дадат своя принос към подпомагането на намиращите се в нужда турски съдии и прокурори.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.