Последни новини
Home / Законът / Съдия Райна Мартинова: Съдебната реформа е имитация, истинската не е започвала

Съдия Райна Мартинова: Съдебната реформа е имитация, истинската не е започвала

Defakto.bg

Ако се решат проблемите на СРС, ще се решат проблемите на една трета от правораздаването в България, смята зам.шефа на съда.

Сблъскваме се с огромната натовареност, за която се говори от години и която би трябвало да бъде основна грижа на ВСС. Ние не виждаме адекватно поведение от членовете на ВСС. Поискахме два пъти писмено да бъде увеличено възнаграждението на съдебните служители. Те понасят огромен товар“, Това заяви Райна Мартинова – заместник-председател на Софийския районен съд (СРС) в студиото на „Жива връзка“ по BIT.

Тя посочи, че за миналата година в съда са постъпили 82 000 граждански дела и 25 000 наказателни дела. Те се разглеждат от 156 съдии.

„Това означава, че на всеки един съдия, за миналата година реалната натовареност е 1200 дела на година. Всяко едно дело е човешка съдба. Един съдия трябва да обърне внимание на всяко едно дело. Не виждам воля от ВСС за решаване на този проблем“, коментира  Мартинова.

„Има увеличение на щата на съдиите в СРС, но това стана след изключителен натиск от наша страна. Това не е единственото решение, което трябва да бъде взето. Не се чувства облекчаване в работата на съда. За да се почувства то, трябва да има комплексни мерки. Трябва да има реформа“, категоричен е заместник-председателят на СРС.

Проверката на магистратите в СРС според нея е грубо нарушение на принципа за независимостта.

По думите й съдебната реформа може да започне от СРС.  „Ако се решат проблемите на СРС, ще се решат проблемите на една трета от правораздаването в България“, каза  Райна Мартинова. Категорична е ,че начинът, по който е била направена реформата, показва привидно решаване на проблемите.

„Решенията на ВСС показват, че истинската реформа не е започнала“, добави Мартинова. Тя каза и какво ще поискат протестиращите съдии и служители на СРС от ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.