Последни новини
Home / Законът / Ясен Тодоров: Протестът на Софийския районен съд не беше спонтанен

Ясен Тодоров: Протестът на Софийския районен съд не беше спонтанен

Defakto.bg

След протеста на съдиите и служителите от Софийския районен съд пред сградата на ВСС, опроверженията на смисъла и целите му не закъсняха.

Днес bTV днес кадровикът Ясен Тодоров, който е от прокурорската колегия на съвета и не бе на срещата с протестиращите, обяви: „Мит е, че протестът е бил спонтанен!“ И разясни – митингът бил свикан със заповед на шефа на СРС Методи Лалов, отделно от това „подгрявал“ обявения часове по-късно политически проект на бившия правосъден министър Христо Иванов, който в края на миналата година даде оставка заради орязването на съдебната реформа.

В петък български съдии за трети път излязоха на улицата, за да кажат „Не!“ на страха, статуквото, натиска, маскирането на същинските проблеми. Под прозорците на ВСС те скандираха: „Оставка!“. Факт е, тук бяха също от „Правосъдие за всеки“, „Протестна мрежа“ и други. Именно това основно ползват и сочат критиците на протеста.

Но не само. Ясен Тодоров каза, че именно настоящият ВСС е избрал председателя Методи Лалов и е направил най-много за столичния районен съд, увеличавайки бройките на магистрати и служители, индексирал е и заплатите. За сметка на това Калин Калпакчиев (един от четиримата кадровици, поели конкретни ангажименти към протестиращите), като шеф на комисията по съдебната карта и натовареността, не е направил нищо за облекчаване на натоварването в най-големия съд на страната.

За оставката, която Методи Лалов обяви, че депозира, Тодоров заяви, че тя ще е от 1 февруари и „не съм убеден, че до 1 февруари няма да оттегли оставката си“. И посъветва Лалов на „личното си отношение към съдиите и служителите“, на тона, с който разговаря.

Самият Лалов в петък не скри – има своите провали, но „моят провал е техен (на този ВСС)“. И призова на предстоящите изори за нов съвет догодина магистратите да изберат кадровици, които няма да работят с двоен аршин.

Ясен Тодоров коментира и Христо Иванов. Каза, че много се радвал на обявения политически проект. „Христо Иванов вече е политик и иска да подчини правосъдието“, бе оценката на кадровика. (Интересно, а какъв беше Иванов като министър,  ако не и политик?). „Следващата цел е изваждане на прокуратурата от съдебната система и подчиняването й на изпълнителната власт, което е много страшно за държавата“, обобщи Тодоров.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Невена Зартова: Чувствам се застрашена не от двата кръга, а от действията на горестоящата прокуратура и на г-н Сарафов

Нещата в съдебната система не са притеснителни, те са зловещи Проблемът в съдебната система е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.