Последни новини
Home / Законът / Административни съдии изнесоха уроци по право

Административни съдии изнесоха уроци по право

Defakto.bg

Съдиите Николай Ангелов и Юлия Тодорова от Административен съд София – град (АССГ)  станаха преподаватели на 10 а клас в „часа на класа“ в столичното 35 СУ „Добри Войников“ на 7 декември. Това съобщи пресслужбата на съда.

И още:

“Как се става съдия и какви са плюсовете и минуси на професията беше темата,  по която говориха двамата магистрати, опитни лектори към Националния институт на правосъдието.Те поощриха младите хора да се посветят на юридическите науки и някой ден да работят в системата на правосъдието, но ги предупредиха, че ще бъдат принудени да приемат и известни ограничения в личен план. Съдията трябва да бъде компетентен, справедлив, независим и с чувство за самоирония, по думите на Николай Ангелов. Колегата му Тодорова се спря на кодекса за етично поведение на магистрата.

„Който не върши несправедливости, е почтен. Но по-почтен е този, който не позволява и другите да вършат несправедливости“. Този цитат от Платон бяха написали учениците в специално изработената от тях картичка с рисунка на Съдебната палата, която подариха на гостите.

На 8 декември ученици от четири класа (два 10-ти и два 11-ти) изпълниха мултимедийната зала на езиковото училище „Дорис Тенеди“, за да чуят „урока“ на съдия Любка Стоянова, който беше на тема Конституцията, правата, свободите и задълженията на гражданите.Съдия Стоянова им разказа за историята на основния закон в държавата от Търновската конституция до днес, запозна ги и със статута на Конституционния съд. Младежи, които догодина ще кандидатстват „Право“, зададоха въпроси, свързани с българското и европейското законодателство.

И в двете училища заявиха желание съдии да им гостуват отново. В образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие“, която се осъществява по споразумение между ВСС и МОН, през 2017 ще се включат и съдиите от АССГ Деница Митрова, Десислава Стоева, Димитрина Петрова, Красимира Милачкова и Ралица Романова.”

 

About De Fakto

Проверете също

Капацитетът Веселин Марешки оцени юридическата компетентност на проф. Пламен Киров като “гола вода”

“Воля” има свой проект  за конституция, но няма да го показва, за да не го …

Братя Бобокови: Живеем в страна на лъжци, а в страната на лъжците, истината е  болест

  Има един триумвират който управлява държавата – Пеевски, Борисов, Гешев. Контролиран ли е бил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.