Последни новини
Home / Законът / Административни съдии изнесоха уроци по право

Административни съдии изнесоха уроци по право

Defakto.bg

Съдиите Николай Ангелов и Юлия Тодорова от Административен съд София – град (АССГ)  станаха преподаватели на 10 а клас в „часа на класа“ в столичното 35 СУ „Добри Войников“ на 7 декември. Това съобщи пресслужбата на съда.

И още:

„Как се става съдия и какви са плюсовете и минуси на професията беше темата,  по която говориха двамата магистрати, опитни лектори към Националния институт на правосъдието.Те поощриха младите хора да се посветят на юридическите науки и някой ден да работят в системата на правосъдието, но ги предупредиха, че ще бъдат принудени да приемат и известни ограничения в личен план. Съдията трябва да бъде компетентен, справедлив, независим и с чувство за самоирония, по думите на Николай Ангелов. Колегата му Тодорова се спря на кодекса за етично поведение на магистрата.

„Който не върши несправедливости, е почтен. Но по-почтен е този, който не позволява и другите да вършат несправедливости“. Този цитат от Платон бяха написали учениците в специално изработената от тях картичка с рисунка на Съдебната палата, която подариха на гостите.

На 8 декември ученици от четири класа (два 10-ти и два 11-ти) изпълниха мултимедийната зала на езиковото училище „Дорис Тенеди“, за да чуят „урока“ на съдия Любка Стоянова, който беше на тема Конституцията, правата, свободите и задълженията на гражданите.Съдия Стоянова им разказа за историята на основния закон в държавата от Търновската конституция до днес, запозна ги и със статута на Конституционния съд. Младежи, които догодина ще кандидатстват „Право“, зададоха въпроси, свързани с българското и европейското законодателство.

И в двете училища заявиха желание съдии да им гостуват отново. В образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие“, която се осъществява по споразумение между ВСС и МОН, през 2017 ще се включат и съдиите от АССГ Деница Митрова, Десислава Стоева, Димитрина Петрова, Красимира Милачкова и Ралица Романова.“

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.