Последни новини
Home / Законът / Анализ на Върховния касационен съд: Моделът на спецправосъдието е сбъркан

Анализ на Върховния касационен съд: Моделът на спецправосъдието е сбъркан

Defakto.bg

Многото споразумения и леки наказания създават чувство за безнаказаност

Моделът на спецправосъдието у нас е изначално, законодателно объркан. Това пречи на специализирания наказателен съд да работи като наистина специализиран съд по делата на организираната престъпност, какъвто е бил първоначалният замисъл.

Заключението е на работна група от Върховния касационен съд, в първия по рода си професионален анализ за спецправосъдието от старта му на 1 януари 2012 г.

Анализът, който е от 190 страници, проследява работата на специализирания наказателен съд и апелативния спецсъд през 2012-2015 г.  По него са работили 11 магистрати от ВКС -Татяна Кънчева, Бисер Троянов, Галина Захарова, Милена Панева, Капка Костова, Евелина Стоянова, Николай Дърмонски, Галина Тонева, Цветинка Пашкунова, Красимир Харалампиев, Антоанета Данова.

Анализът ще е на вниманието на съдийската колегия на ВСС на заседанието й утре.

А в него, освен законодателните решения, на критика са подложени и оформили се като постоянни практики в спецправосъдието. Отчетени са, разбира се, и положителните моменти. Например срочността.

Парламентът да се поправи

„Зададената от законодателя компетентност на спецправосъдието е непрецизна и произволна, определена при пълна липса на визия и концептуалност за вида специализация  и съдържанието на предметната компетентност на СпНС. Това е законодателен проблем, който пречи на съда да функционира като специализиран в конкретен клон на правото или поне в разглеждане на делата за организирана престъпност, какъвто бе първоначалният замисъл”, пише в анализа. Но най-вече – така ресурсът на съдиите се разпилява в гледането на частни наказателни дела – мерки за неотклонение и подобни, които след това не прерастват в същински процеси по внесени обвинителни актове.

Създават чувство за безнаказаност

В специализирания наказателен съд в момента има 18 съдийски щата. От 2012 г. до 2015 г. са решени общо 636 НОХД, като са четени 122 присъди и са сключени 198 споразумения, сочи анализът.

От присъдите са обжалвани общо 109. Като 20 са потвърдени, 30 са изменени, а 34 – отменени. По 19 се чака окончателно произнасяне.

Освен, че споразуменията значително надхвърлят броя на присъдите, върховните съдии констатират „проявена прекомерна снизходителност при индивидуализация на наказателната отговорност на обвиняемите и подсъдимите”.

Основните наказания са пробация и условни присъди за тежки престъпления – трафик на хора, наркотрафик, контрабандза и други, извършени от организирани престъпни групи. Прави впечатление също, че освен силно занижено, наказанието се определя в рамките на изтърпените вече мерки за неотклонение, което сочи на безкритичност у магистратите. И създава чувство за безнаказаност на осъдените.

Спецсъдиите са критикувани и за нарушения на правилата на споразумението – случва се то да се одобрява, без да се вземе становището на всички страни, което е задължително по закон.

Магистратите от апелативния спецсъд са по-задълбочени, но понякога проявяват прекален формализъм, констатира анализът.

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.