Последни новини
Home / Законът / Димитър Узунов разчете протеста: Христо Иванов и група олигарси искат да овладеят съдебната власт!

Димитър Узунов разчете протеста: Христо Иванов и група олигарси искат да овладеят съдебната власт!

Defakto.bg

Представляващият ВСС Димитър Узунов, посрещнат с викове „Оставка!” на съдийския протест миналия петък, днес даде своя прочит на станалото и, разбира се, го свърза с политическия проект на Христо Иванов.

„Трудно се управлява, когато определена група от олигарси иска да овладее съдебната система, това е проблемът. Христо Иванов посочи „неговия“ човек във ВСС- Калин Калпакчиев. На последния ред при учредяването на партията му пък видях един мъж с розови зачервени бузки, той вероятно ще финансира”, обяви Узунов по bTV. Последната реплика вероятно бе адресирана към Иво Прокопиев.

Преди да пристъпи към обобщаващо-енигматичната част от изказването си, представляващият ВСС (известен и като „човека на Бойко” от записите „Двете каки”) усмихнато представи кореспонденцията си с шефа на Софийския районен съд Методи Лалов по Вайбър преди протеста. Именно част от нея бе цитирана от Лалов миналия петък сутринта като илюстрация как се опитват да го спрат.

Днес Узунов обясни, че писал на Лалов веднага след като миналия четвъртък ВСС взел решение да увеличи заплатите в третата власт, понеже едно от исканията и на служителите в СРС било за по-високи възнаграждения.

Ето какво бе изчетено от екрана. Узунов: „Увеличихме ви заплатите с 5 %, считано от 1 декември, недей да ги караш хората тук!”

Лалов:  „Виж, знам, че ще ме уволните, вече не ми пука!”

Узунов: „Няма да те уволняваме, глупости, кой те е уплашил?”

Лалов: „Съжалявам, хората имат нужда да ги защитя.”

Узунов: „Ти не вземаш тези решения, използват те, но ти си знаеш.”

Е, къде е натискът тук, учуди се днес представляващият ВСС. И продължи: „Не виждам нищо лошо, нищо укорително в този начин на комуникация”. С което напомни за едно друго съобщение, пак по Вайбър, до премиера Бойко Борисов миналата година, в което го уведомяваха за още незвето решение на съвета. Тогава Узунов категорично отрече да е автор на депешата: Искат да ви викаме. Не приехме” и дори показа телефонна разпечатка.

Днес на въпрос с кое „друго“ решение се съобразява Методи Лалов, според него, Узунов отвърна: „Един наш колега от „малцинството“ използва думата „институционална“ подкрепа или липса на такава (Калин Калпакчиев – б.р.). Видях го в документа за протеста. Познах на улицата лица от Протестна мрежа, после узнах, че г-н Христо Иванов прави политическа партия, за мен картината е ясна. И то точно когато се отчита една година от абдикирането на Христо Иванов от проблемите в съдебната система. Няма нищо случайно.”

Попитан дали все пак не намира грешка и в самия ВСС, наречен „изчерпан” от бившия правосъден министър, представляващият отвърна: „Това са лакардиите на Христо Иванов. С голямо учудване и потрес чух и изявленията на Калин Калпакчиев, че ВСС нищо не е направил за проблема с натовареността на СРС. Г-н Калпакчиев е шеф именно на комисията, която трябва да реши този проблем. Всички предлагани от тях решения сме приемали. Какъв е резултатът? Почти никакъв, само една съмнителна норма за натовареност, срещу която колегите роптаят.”

С две думи – всички са в …, само мнозинството във ВСС в бяло! Впрочем, нищо изненадващо – този съвет управлява именно по този начин.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Един коментар

  1. Вкупом непотребни са!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.