Последни новини
Home / Законът / Журналист стана Човек на годината за 2016-а в наградите на БХК

Журналист стана Човек на годината за 2016-а в наградите на БХК

Defakto.bg

%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bf%d0%b0%d0%ba%d1%87%d0%b8%d0%b5%d0%b2Калин Калпакчиев отличен за защитата на съдебната независимост

Българският хелзинкски комитет раздаде наградите си за правозащитна дейност.

Голямата награда „Човек на годината”- 2016-а взема журналистът Надежда Цекулова от БНР заради дейността й за изобличаване на нередностите, извършвани от българските власти в Центъра „Фонд за лечение на деца”.

Надежда Цекулова е дългогодишен журналист в Програма “Хоризонт” на националното радио с ресор здравеопазване и бивш член на обществения съвет към ф%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d1%86%d0%b5%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0онда за лечение на деца. През 2016 г. ГДБОП и спецпрокуратурата влязоха във фонда, последваха арести и разследване. Обвинения обаче още няма.

Двете втори награди отиват при природозащитника Мерал Фаик и при Калин Калпакчиев от ВСС.

Мерал Фаик е отличена заради борбата в защита на правата на животните. През последната година тя се изправи срещу Общинския приют в Кърджали, откъдето благодарение на нейните акции бяха спасени десетки кучета, сочат от БХК.

Калин Калпакчиев получава наградата заради „безотказното му застъпничество за нуждата от дълбота реформа на съдебната власт, противодействие на опитите за подчиняването й от изпълнителната власт и откритото говорене за опасностите пред съдебната независимост. През годината открито се изказваше както в медиите, така и в блога си срещу натиска върху ВСС, включително от страна на прокуратурата”, се казва в мотивите за награждаването. Той е и единственият кадровик, който се обяви срещу отказа на ВСС да се саморазпусне след „Яневагейт”.

Раздадени са и шест специални награди, като призът „Журналист на годината” отива при Теодор Спасов за материалите му в защита на хората, търсещи убежище, ромите, ЛГБТИ общността.

About De Fakto

Проверете също

Комисия допусна до подбор всички 35 кандидати за европейски делегирани прокурори

Всички кандидади за европейски делегирани прокурори – общо 35 на брой за 10 позиции за …

Делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков, тръгва на 23 февруари

Публичността по време на пандемия – принципно пак под голяма въпросителна На 23 февруари ще …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.