Последни новини
Home / Законът / И главният прокурор Цацаров пристига в Хитрино, съобщи министър Бъчварова

И главният прокурор Цацаров пристига в Хитрино, съобщи министър Бъчварова

Defakto.bg

Специални кранове започват вдигането на цистерните

Днешният ден в село Хитрино се определя като най-рисковия, след трагедията в събота, защото със специални кранове започва вдигането на цистерните от влаковата композиция, която дерайлира сутринта на 10-ти декември. Затова ограничителните мерки в селото ще бъдат още по-сериозни. Все още има теч на газ от обърнатите вагони, днес е денят с най-строга охрана, жителите на Хитрино няма да бъдат допускани в селото. До момента са обработени 10 цистерни.

След заседанието на кризисния щаб вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви,че и през през нощта работата е продължила.  Имаме до десет цистерни, които са обработени и една, която предстои да се работи по нея днес. “ Има всички условия,  необходими материали и техника, за да продължим действията от тук-нататък по плана, който сме направили. Надяваме се времето да не ни попречи, въпреки че при този развой ситуацията става по-сложна“.

Бъчварова съобщи, че във вторник по обед в Хитрино ще пристигне главният прокурор Сотир Цацаров, от когото се очакват повече подробности за разследването на инцидента.  По обяд в селото се очаква и премиерът Бойко Борисов.

Ще пристигнат и двама от шефовете на  Строителната камара, които на място ще определят как ще помогнат на хората за възстановяване на щетите и какъв план ще бъде направен за настаняването им евентуално, временно във фургони , а след това и до изграждането на новите им жилища.

Достъпът до селото остава ограничен, посочи Бъчварова.

100-тоннен кран на шуменска фирма започва работа тази сутрин на железопътната линия. Цистерните, които са здрави, ще бъдат изправени върху линията и ще бъдат изтеглени извън селото на собствени ход. Пострадалите от взрива вагони ще бъдат извадени с тежка техника. От фирмата, която предостави крана, са решили да помогнат, за да могат хората от Хитрино да се приберат по-бързо в селото и да извършат най-необходимите ремонти преди валежите, които се очакват. Все повече хора се опитват да помогнат, както на екипите, които работят, така и на хората от селото. Собственикът на русенска строителна фирма обеща, че ще построи отново една от разрушените 26 къщи със собствени средства. След отмяната на ограничителните мерки, той ще дойде в селото, за да огледа терена, съобщи БНР.

Късно снощи от Ротари клуб – Шумен са взели решение да осигурят за три дни храна за всички 120 спасители, които работят денонощно в Хитрино.

Българи в Лондон също решиха да събират дарения за пострадалите в Хитрино. Рано тази сутрин колегата ни от централата на Радио България в Лондон – Тюркян Али съобщи, че днес ще разговаря с кмета на пострадалото село – Нуридин Басри, за да реши той, под каква форма да бъде помощта.

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.