Последни новини
Home / Законът / И главният прокурор Цацаров пристига в Хитрино, съобщи министър Бъчварова

И главният прокурор Цацаров пристига в Хитрино, съобщи министър Бъчварова

Defakto.bg

Специални кранове започват вдигането на цистерните

Днешният ден в село Хитрино се определя като най-рисковия, след трагедията в събота, защото със специални кранове започва вдигането на цистерните от влаковата композиция, която дерайлира сутринта на 10-ти декември. Затова ограничителните мерки в селото ще бъдат още по-сериозни. Все още има теч на газ от обърнатите вагони, днес е денят с най-строга охрана, жителите на Хитрино няма да бъдат допускани в селото. До момента са обработени 10 цистерни.

След заседанието на кризисния щаб вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви,че и през през нощта работата е продължила.  Имаме до десет цистерни, които са обработени и една, която предстои да се работи по нея днес. “ Има всички условия,  необходими материали и техника, за да продължим действията от тук-нататък по плана, който сме направили. Надяваме се времето да не ни попречи, въпреки че при този развой ситуацията става по-сложна“.

Бъчварова съобщи, че във вторник по обед в Хитрино ще пристигне главният прокурор Сотир Цацаров, от когото се очакват повече подробности за разследването на инцидента.  По обяд в селото се очаква и премиерът Бойко Борисов.

Ще пристигнат и двама от шефовете на  Строителната камара, които на място ще определят как ще помогнат на хората за възстановяване на щетите и какъв план ще бъде направен за настаняването им евентуално, временно във фургони , а след това и до изграждането на новите им жилища.

Достъпът до селото остава ограничен, посочи Бъчварова.

100-тоннен кран на шуменска фирма започва работа тази сутрин на железопътната линия. Цистерните, които са здрави, ще бъдат изправени върху линията и ще бъдат изтеглени извън селото на собствени ход. Пострадалите от взрива вагони ще бъдат извадени с тежка техника. От фирмата, която предостави крана, са решили да помогнат, за да могат хората от Хитрино да се приберат по-бързо в селото и да извършат най-необходимите ремонти преди валежите, които се очакват. Все повече хора се опитват да помогнат, както на екипите, които работят, така и на хората от селото. Собственикът на русенска строителна фирма обеща, че ще построи отново една от разрушените 26 къщи със собствени средства. След отмяната на ограничителните мерки, той ще дойде в селото, за да огледа терена, съобщи БНР.

Късно снощи от Ротари клуб – Шумен са взели решение да осигурят за три дни храна за всички 120 спасители, които работят денонощно в Хитрино.

Българи в Лондон също решиха да събират дарения за пострадалите в Хитрино. Рано тази сутрин колегата ни от централата на Радио България в Лондон – Тюркян Али съобщи, че днес ще разговаря с кмета на пострадалото село – Нуридин Басри, за да реши той, под каква форма да бъде помощта.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.