Последни новини
Home / Законът / Кадровиците гласуваха 6 мерки за помощ на Софийския районен съд

Кадровиците гласуваха 6 мерки за помощ на Софийския районен съд

Defakto.bg

В края на заседанието си днес съдийската колегия стигна и до гласуване на мерки в помощ на съдиите и служителите от Софийския районен съд.

Предложението бе на Соня Найденова, Галина Карагьозова, Камен Иванов и Калин Калпакчиев. Те бяха описали седем мерки, в резултат на срещата със съдиите и служителите от протеста миналия петък.

В хода на обсъждането отпадна една мярка – бързо да се обяви конкурс за съдии в Софийския градски съд, за да се освободят командированите кадри от СРС.

Иначе мерките са:

Единодушно, с 12 на 0 възлагат функционален анализ на външна фирма, която да изследва и оцени функциите на администрацията в СРС и да даде предложения за мерки, разпределяне на натовареност, структурни промени и т.н.

А след това може да се мисли и за промени в новия класификатор на длъжностите  администрацията на съдилищата.

Следващата мярка е да се довърши процедура за преместване на магистрати от страната в СРС, по която има 17 висящи молби. Това трябва да стане до 20 януари. После ще стартира нова процедура за преместване в СРС.

Третата мярка е осигуряване на експертен ресурс за подобряване на действащите електронни системи за управление на делата, за случайно разпределение на делата и системата за измерване натовареността на съдиите в СРС. Колегията ще предложи на пленума на ВСС с това да се занимае ресорната обща комисия по информационни технологии. Точката се внася на заседанието на пленума този четвъртък.

Макар и с двама „против” – Георги Колев и Каролина Неделчева, колегията реши също да организира среща с главния инспектор и инспекторите от Инспектората „по организационни въпроси”. Мярката е заради казаното от съдиите и служителите от СРС, че при тях текат постоянни проверки безкрай, често те се извършват не от инспектори, а само от експерти, които демонстрират безобразно поведение. Посочено бе, че експерт е крещял по коридора на съдии и служители.

А и главният инспектор Теодора Точкова днес заяви готовност за срещи.

Петата мярка е да се допълни годишната програма на НИП със специализирани обучения за новоназначени съдебни служители в СРС..

Последната, шеста мярка – комисията по натовареността плюс работна група ще се заемат с изготвянето на предложения за законодателни промени по подсъдността на делата в СРС. Става дума за заповедни производства, потребителски спорове и други. Съдии например казаха в петък, че при потребителските спорове може да се предвиди те да се решават по мястото, където е извършено нарушението, а не по седалището на ответника, което най-често е в София.

Тук Светла Петкова и Галя Георгиева се опитаха да прокарат идея въпросната работна група на място да проверява състоянието на съда, както е било в СГС, но срещнаха отпор. И Петкова оттегли предложението си.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Един коментар

  1. Йордан

    Юрист съм – специалист по трудово право Имам готов класификатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.