Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата изключва умишлено взривяване в Хитрино

Прокуратурата изключва умишлено взривяване в Хитрино

Defakto.bg

Прокуратурата изключва умишлено причиняване на катастрофата в Хитроно, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти  след среща с Районната прокуратура в Шумен.  На този етап високата скорост остава водеща версия за  взрива на влакови цистерни в село Хитрино, добави той и уточни, че  всички версии се проверяват.  Предстои железопътна експертиза, каза още Цацаров.

„В интерес на истината, влакът се е движил, изпреварвайки своето разписание”, добави Цацаров. Той допълни,че  няма отклонения по отношение на сигналите, които са подавани от гаровата сигнализация към влака.

Главният прокурор съобщи, че назначени са 24 експертизи и са разпитани 31 свидетели за смъртоносния инцидент от събота сутринта, отнел живота на 7 човека. По думите му водеща е версията за несъобразена скорост. В момента се провежда оглед с участието на следователи от НСлС и шуменската прокуратура.

На въпрос какви са приоритетите на разследването,  Цацаров  каза:  „На първо място се разследва превозвачът.  Това е самата компания „Булмаркет“. На второ място товародателят и съответно товарополучателят с оглед превозването на опасните товари, производителят и съответно търговецът, който е свързан с превоза на този товар.  Част от товара е бил предназначен с крайна гара Русе. Това е пропан-бутанът. Пропиленът е следвало да влезе в Румъния. На трето място това касае самият влак. Като казвам влак, имам предвид всичко – от организацията на гарата в „Нефтохим“-Бургас, действията на маневрената бригада на опериращата там фирма, която е осъществила маневрите и съответно композирането на влаковата композиция, през движението на влака, обръщането на локомотивите спрямо посоката на подвижния железопътен състав, тоест на вагоните на две гари“.

„На следващо място това касае регистрацията на вагоните, регистрацията и състоянието на вагоните, част от които са румънски, а не са български. Мисля, че два от вагоните само принадлежат на превозвача. Това са тези, които са използвани като буферни, предпазни празни вагони, действията на локомотивната бригада и всички документи, свързани с трудовите правоотношения на локомотивната бригада и най-вече с режима на труд: спазване на почивки, спазване на режим на безопасност и разбира се, общо взето състоянието на железния път, както и състоянието на сигнализацията“, продължи Цацаров.

„До този момент по отношение на сигнализацията, която е давала съответните сигнали за така нареченото отклонение в района на гарата, както и за ограниченията на скоростта, не са установени отклонения“, заключи той.

 По собствена инициатива Цацаров обяви, че за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, наказанието е  между 5 и 20 години затвор.

Главният прокурор каза още в разследването участват освен Шуменската прокуратура и прокуратурите на Русе, Варна и Бургас.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.