Последни новини
Home / Законът / С 8 срещу 4 гласа кадровиците освободиха шефа на СРС на принципа „няма човек, няма проблем“ (обновена)

С 8 срещу 4 гласа кадровиците освободиха шефа на СРС на принципа „няма човек, няма проблем“ (обновена)

Defakto.bg

С 8 срещу 4 гласа съдийската колегия на ВСС гласува оставката на председателя на Софийския районен съд Методи Лалов. „Против“ бяха Лозан Панов, Соня Найденова, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева. Камен Иванов обяви, че няма да участва в това гласуване в знак на протест срещу неналожената с нищо „извънредност“ и тоталното погазване на правилата. Гласовете „против“ бяха за същото. А Калин Калпакчиев отсъства.

Оставката на Лалов, която днес е „гвоздеят“ в дневния ред на колегията, освен че бе пробутана от мнозинството като извънредна точка, бе и преместена напред. За подсигуряване.

Макар че тя ще важи от 1 февруари, днес кадровиците явно се канеха да обявят и нов конкурс за председател на СРС. А Светла Петкова дори заговори за това кой ще е временен председател до назначаването на титуляр.

Оставката на Лалов не решава проблемите в СРС. Действате на принципа „няма човек, няма проблем“, обвини Лозан Панов.

Гласуването, разбира се, бе предшествано от дебат. В който се даваха и политически оценки на протеста на съдиите и служителите от миналия петък.

Още другата седмица да определим и.ф.!

Светла Петкова, която наред с Галя Георгиева, Даниела Костова и Каролина Неделчева е внесла предложението оставката на Лалов да се гледа днес, стигна и по-далеч.

Първо обяви, че от 1 февруари председателят на СРС ще бъде назначен за редови съдия, защото в най-големия съд в страната имало 4 свободни щата за магистрати. После каза, че снощи разбрала за оставките и на всичките заместници и на тях също бързо трябвало да им бъде даден ход. Но най-вече прикова вниманието инициативата й: „В седмицата, която следва, трябва да решим кой ще е изпълняващ функциите председател – дали някой заместник или друг”. Сякаш 1 февруари вече е дошъл!

Мария Кузманова довнесе, че Лалов бил посочил датата догодина с мотива да довърши решаването на сградния проблем. Но тя лично се съмнявала, че до 1 февруари наказателното отделение на СРС ще успее да се премести от сградата до Римската стена във военното НДК, където тече ремонт.

Унизително е. И срамно!

Убеден съм, че оставката на Методи Лалов трябва да бъде приета, но не по този начин, категоричен бе Камен Иванов. И като член на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) обвини мнозинството, че погазва всички нормални процедури от правилата за действие на колегията. А те предвиждат всички кадрови въпроси първо да минават през КАК и с тяхно мотивирано становище да влизат на заседанията. Въпреки това днес мнозинството очевидно се кани да обяви и конкурс за вакантна длъжност председател на СРС, без мнението на КАК.

Юлия Ковачева внесе допълнителна яснота в пейзажа – бързането явно е заради предвиждането на КАК оставката да се гласува на 10 януари, което им се е видяло твърде далечно. Но заседание има и на 20 декември. „Щях да внеса тази точка тогава”, категоричен бе Лозан Панов.

Соня Найденова заяви: „Разместването показа истинското отношение на част от съдийската колегия към сегашното ръководство на СРС и че всеки, несъгласен с вишегласието във ВСС, трябва да си понесе заслуженото, особено пък за протест. Това е поредното размахване на пръст и към съдиите и служителите от СРС, които протестираха срещу това, че техните проблеми не са приоритетни. Трайно се обвързва протестът с една или друга политическа сила. Че имал политически привкус. Защо решихте това, защо им пришивате такъв етикет? За да го омаловажите или винаги всеки действа под външен натиск? Ами не е така, хората имат и свое мнение. Унизително е това, което правим днес. Чувствам се засрамена от това, което в момента се прави спрямо СРС!”

Политическият фактор – незаобиколим

За него заговори Георги Колев и темата от Лалов трайно преля към съдийското недоволство.

„Какво точно правеха „протестни мрежи” и т.н. на този протест, защо блокираха движението? И то извинете, ама точно в момента, в който тече регистрация на политическа партия. След като конкретни хора регистрират партия и същите те се появяват пред ВСС заедно със съдиите и служителите… Ясно е – политическият фактор”, заяви Колев. После поясни: „Някои хора се възползват от протеста на съдиите и служителите, това имах предвид и това го видяхме”

Наслагването на проверки преля чашата

Лозан Панов бе категоричен: „С отстраняването на г-н Лалов няма да се решат проблемите в СРС. Действията днес ми напомнят максимата: „Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем”.

И продължи: „Колегите казаха нещо мого важно – те са в невъзможност да си вършат работата. Тук идваме до проверките, с които преиграхме преди няколко заседания. Особено по сигналите на главния прокурор, адресирани до дисциплинарната комисия и отишли в Инспектората. Сигналът, който даваме, е: винаги ще има за какво да се накажат несъгласните. Който е на различно мнение, по него ще има всякакъв артилерийски огън!”

Галя Георгиева скочи: „Не внушавайте, че дейността на дисциплинарната комисия е станала причина за протеста на съдиите. Задайте си въпроса колко съдии и сужители бяха тук на протест, колко от тях с постоянни договори. Задайте си въпроса кой е виновен за състоянието на СРС. Вижте и във вътрешната поща на районния съд, какви призиви има от вчера!” Как самата Георгиева е влязла във въпросната поща остана неясно.

„Има и организационни дефицити в ръководството на СРС, да, така мисля. Но когато и от дисциплинарната комисия тръгват проверки, това е натиск и не може да не повлияе на работата на магистратите”, отговори Панов.

В крайна сметка колегията поне не откри днес процедура за нов ръководител на СРС. И това бе единствената добра новина.

About Елена Енчева

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.