Последни новини
Home / Законът / ВАС нареди повторно преброяване на бюлетините и пликовете от референдума

ВАС нареди повторно преброяване на бюлетините и пликовете от референдума

Defakto.bg

Да се извърши повторно преброяване на бюлетините и пликовете, пуснати в урните за референдума, разпоредиха Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев от Върховния административен съд.

Те възобновиха делото, заведено срещу решение № 4000-НР от 11 ноември на ЦИК, с което се обявяват резултатите от националното допитване. Както е известно, в него вот дадоха над 50 % от имащите право на глас, но 12 000 гласа не стигнаха решенията за мажоритарен вот на два тура с абсолютно мнозинство и драстично намаляване на партийната субсидия да станат задължителни.

Това е второто дело във ВАС по темата, спряно на 1 декември до приключване на първия спор. Той бе за предходно решение на ЦИК № 3900-НР от 11 ноември, в което се установяват крайните цифри след установяване на несйответствия между броя на пликовете и бюлетините. Това решение е междинно и необжалваемо, категоричен бе ВАС на две инстанции.

За това досега делото срещу окончателното решение на ЦИК е възобновено.

Съдиите допускат „съдебна математико-статистическа експертиза в състав от три вещи лица”

Нейните задачи са:

  1. Да даде заключение по поставените от жалбоподателя въпроси, формулирани в жалбата му;
  2. Да извърши повторно преброяване на бюлетините и пликовете, получени от гласуването в 44-те секционни избирателни комисии, описани в приложение №1 към решение №3999-НР от 11.11.2016г. на ЦИК и да посочи какви са резултатите от гласуването за всяка от тях. Експертизата да посочи има ли допуснати грешки в съставените протоколи от всяка СИК и ако има – какви са те?
  3. След отговора по т.2 от задачата, експертизата да даде заключение по т.1 от задачата в три варианта: 1. според данните от протоколите на СИК; 2. според приетото в решение №3999-НР от 11.11.2016г. на ЦИК и 3. според резултатите от повторното преброяване на резултатите от гласуването. За вещи лица са назначени Александър Иванов Кюркчиев, Борислав Иванов Радайски, Лозан Кирилов Дойчев. ЦИК е длъжна да им осигури достъп до всички пликове и бюлетини. На повторното преброяване ще присъства и адвокатът на инициативния комитет за референдума Ясен Христев.

Срокът за изготвяне на експертизата е 10 дни.

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.