Последни новини
Home / Законът / ВАС нареди повторно преброяване на бюлетините и пликовете от референдума

ВАС нареди повторно преброяване на бюлетините и пликовете от референдума

Defakto.bg

Да се извърши повторно преброяване на бюлетините и пликовете, пуснати в урните за референдума, разпоредиха Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев от Върховния административен съд.

Те възобновиха делото, заведено срещу решение № 4000-НР от 11 ноември на ЦИК, с което се обявяват резултатите от националното допитване. Както е известно, в него вот дадоха над 50 % от имащите право на глас, но 12 000 гласа не стигнаха решенията за мажоритарен вот на два тура с абсолютно мнозинство и драстично намаляване на партийната субсидия да станат задължителни.

Това е второто дело във ВАС по темата, спряно на 1 декември до приключване на първия спор. Той бе за предходно решение на ЦИК № 3900-НР от 11 ноември, в което се установяват крайните цифри след установяване на несйответствия между броя на пликовете и бюлетините. Това решение е междинно и необжалваемо, категоричен бе ВАС на две инстанции.

За това досега делото срещу окончателното решение на ЦИК е възобновено.

Съдиите допускат „съдебна математико-статистическа експертиза в състав от три вещи лица”

Нейните задачи са:

  1. Да даде заключение по поставените от жалбоподателя въпроси, формулирани в жалбата му;
  2. Да извърши повторно преброяване на бюлетините и пликовете, получени от гласуването в 44-те секционни избирателни комисии, описани в приложение №1 към решение №3999-НР от 11.11.2016г. на ЦИК и да посочи какви са резултатите от гласуването за всяка от тях. Експертизата да посочи има ли допуснати грешки в съставените протоколи от всяка СИК и ако има – какви са те?
  3. След отговора по т.2 от задачата, експертизата да даде заключение по т.1 от задачата в три варианта: 1. според данните от протоколите на СИК; 2. според приетото в решение №3999-НР от 11.11.2016г. на ЦИК и 3. според резултатите от повторното преброяване на резултатите от гласуването. За вещи лица са назначени Александър Иванов Кюркчиев, Борислав Иванов Радайски, Лозан Кирилов Дойчев. ЦИК е длъжна да им осигури достъп до всички пликове и бюлетини. На повторното преброяване ще присъства и адвокатът на инициативния комитет за референдума Ясен Христев.

Срокът за изготвяне на експертизата е 10 дни.

About De Fakto

Проверете също

Официално Емил Дечев е назначен за зам. министър в Министерството на правосъдието

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков на длъжността заместник-министър на правосъдието е назначен Емил Дечев. …

В комисията за българите в чужбина обсъждат административно облекчение на услугите за сънародниците ни

Председателят на Комисията по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева и неправителствената организация “Тук-Там” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.