Последни новини
Home / Законът / Наша съдебна сага – пак в чуждите медии

Наша съдебна сага – пак в чуждите медии

Defakto.bg

И онлайн изданието Transatlantic Magazine се занима със спора Глориент-Техномаркет

Съдебната сага в България между фирмите „Глориент” и „Техномаркет” отново е привлякла вниманието на чужди медии.

След Financial Time в края на октомври, сега делата между компаниите (с акционери международни инвеститори, от едната страна, и Делян Пеевски, от другата) са обсъдени и от онлайн изданието Transatlantic Magazine, базирано във Вашингтон.

В статия от днес, посветена на съдебната реформа като един от приоритетите на новоизбрания президент Румен Радев, авторът Робърт Гутман се спира и на делата между „Глориент” и „Техномаркет” като илюстрация на проблема с чуждите инвестиции и върховенството на закона. Тя е препечатана от авторитетния френски вестник „Le Monde“.

Както De Fakto неведнъж писа, съдебните спорове (вече надхвърлили 80), са в две посоки. Веднъж „Глориент” търси от „Техномаркет” сумите от неплащан от началото на годината наем за 13 магазина в цялата страна и една административна сграда в София, предявила е и искове за опразване на имотите й. След 10 години безпроблемни отношения „Техномаркет” пък оспорва като нищожни договорите за продажба на магазините и за наем и така блокира част от исковете на „Глориент”.

Дотук международните инвеститори спечелиха на първа инстанция в СГС три дела за опразване на магазини. А в петък в Благоевград ще стартира първия процес по иск на „Техномаркет”.

От есента насам от „Глориент” сезират българските медии за опита с непозволени средства да бъдат лишени от собственост, писаха и до ред посланици. Сега проблемите им отекват и в чужди медии.

След общ преглед на мониторинга върху правосъдието и вътрешния ред в България и европроверката на прокуратурата ни, Transatlantic Magazine пише:

„Преките чужди инвестиции са душата на по-малките държави като България.  Организации от Международната търговска камара, представляващи държави, предоставящи 90% от ПЧИ в България, изразиха тревогите си пред напускащия премиер Борисов.  Тези държави искат да се уверят, че правилата на закона и защитата на договорите ще се опазят в България.  Тези Камари дадоха да се разбере, че международните им членове ги разпитват все повече относно безопасността на инвестициите в България. При липсата на движение по съдебната реформа и няколко важни дела, в които международни фирми бяха и са заплашвани от реална атака, този проблем се завръща на върха на политическия дневен ред”.

Конкретно за сагата е казано:

„Терминът „трудно поглъщане“ прие нова и голяма важност в България и е тясно свързан с текущи и потенциални бъдещи инвеститори в страната, граничеща с Черно море.  Тези поглъщания се подкрепят от ограничен брой търговски съдии, частни съдия-изпълнители, попечители и други официални лица на изпълнителната власт.  Терминът „трудно поглъщане“ е приет за описване на дейността, в която горепосочените действащи лица, работейки в екип, значително подриват съдебния процес.  След като избраният „съдия“ отсъди, другите второстепенни агенти поемат завършването на сделката, обирайки компанията или продавайки собствеността на избрани заместници на стойност много под реалната или за работа, или, по-често, за да намерят купувач по-късно на реалната стойност на придобития актив.

Тези проблеми все още върлуват в България, засягайки бъдещи директни чуждестранни инвестиции в страната.  Случай, в момента в съдилищата, който отново влиза в рамката на „трудно поглъщане“, се наблюдава отблизо по света.  Компанията под обсада е Глориент Инвестмънт БГ ООД, международна фирма, създадена през 2006 г. Глориент притежава няколко бизнес обекта в България.

През 2006 г., Глориент закупува 13 обекта от К и К Електроникс ЕАД.  По-късно същата се преорганизира като Техномаркет АД.  Британската компания Ийст Болкън Пропъртис (ЕВР) притежава 40% от акциите на Глориент.  В момента, активите на акционерите им се държат в няколко международни банки, включително Utilico Emerging Markets, BNY, Mellon Bank, Deutsche Bank и Citi Bank.  Освен това има налични много ясни и кратки архиви за обществото, показващи първоначалното прехвърляне на средства от ЕВР за придобиване на дяловете им и ясен архив относно първоначалното прехвърляне на собственост към Глориент.

Техномаркет АД, напълно независима от Глориент компания, продължава да плаща наемите си, когато е под контрола на Корпоративна търговска банка и по-късно на италианския инвеститор Едуардо Миролио.  Но когато Техномаркет е придобит от члена на парламента от ДПС и собственик на медия, Делян Пеевски, скоро имаше интересно развитие.  Техномаркет твърди, че инвестицията на ЕВР от преди десет години е фиктивна и че няма прехвърлени пари, и че собствеността е под въпрос, и че Техномаркет е истинският собственик на имотите.  Спират да плащат наемите си и в момента дължат значителна сума на Глориент.

Глориент и техните инвеститори ЕВР оспорват становището. Но са убедени, че ще победят при изискване за случайно назначаване на съдии”. Което, както е показала практиката и ред журналистически разследвания, може да бъде манипулирано.

На снимката: авторът на публикацията Робърт Гутман

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев, шеф на Военно-окръжна прокуратура – София

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на …

Становище на Прокурорската колегия по ЗСВ: Чрез Прокурорския съвет Народното събрание ще си избира главен прокурор

Направен е опит да се омаловажи ролята на прокуратурата чрез наложеното неравно третиране на съдиите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.