Последни новини
Home / Законът / Проф.Екатерина Трендафилова оглави специализирания трибунал за Косово

Проф.Екатерина Трендафилова оглави специализирания трибунал за Косово

Defakto.bg

Една достойна българка и уважаван професионалист – професор Екатерина Трендафилова бе избрана днес измежду 148 кандидати за председател на Специализирания трибунал за Косово.

В новия трибунал със седалище в Хага ще се разглеждат всички престъпления, извършени от Армията за освобождение на Косово срещу мира и човечеството, както и военни престъпления. Кандидатурата на проф. Трендафилова бе подкрепена от министъра на правосъдието Екатерина Захариева, съобщиха от МП.

Изборът на проф. Трендафилова бе оповестен днес в Брюксел след заседанието на Комитета за политика и сигурност. Очаква се тя да поеме функциите си през януари 2017 г.

Като президент на Специализирания трибунал за Косово проф.Трендафилова ще е изправена пред отговорната и сложна задача по изграждане и утвърждаване на тази нова институция, а като  председател и на Върховния съдебен състав на трибунала – с установяването на най-добрите съдебни практики.

За да започне трибуналът да съди, трябва да се приемат правила относно производството и доказателствата на основата на Наказателно-процесуалния кодекс на Косово. Те ще уредят провеждането на съдебни производства пред специалния съд. Очаква се този процес да приключи през първата половина на 2017 г.

Съдиите ще пътуват само за заседанията по конкретните дела, за които ще бъдат назначавани от председателя на съда, и няма да бъдат настанени в Хага за постоянно. Магистратите, на които са възложени производствата, изпълняват задълженията си при пълна независимост и самостоятелност.

Коя е тя?

Професор Екатерина Трендафилова е позната като един от авторите на мащабните промени в НПК, въвели европейскитестандарти в наказателния процес у нас. Тя бе и радетел за реформа на разследването, активното включване на МВР в него, за да е по-бързо и ефективно, на нови за българия процедури като споразумение и т.н.

Екатерина Трендафилова е и юрист с международно признание.

Професор е по Наказателно процесуално право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

От 2006 г. до 2015 г. тя е съдия в Международния наказателен съд, където е председател на съдебен състав и председател на едно от трите наказателни отделения.

В периода 1992-1995 г. Екатерина Трендафилова е представител на България в Комисията на ООН по превенция на престъпността и наказателното правосъдие със седалище във Виена.

Тя е член и зам.-председател на Специализирания съвет по правни науки, а впоследствие е член и на Правната комисия при Висшата атестационна комисия (2002-2006). Ръководител е на Направление „Наказателно право” в Консултативния съвет по законодателство към Председателя на Народното събрание (2001-2006). Член е и на Комисията по обществени науки към Агенцията по акредитация (2000-2003).

Тя е активен участник в реформата на наказателно-процесуалната система в България и в чужбина в съответствие с международните стандарти за ефективно правосъдие и човешки права.

През 1993-1994 г. и 1997 г. проф. Трендафилова е последователно стипендиант на фондациите „Александър фон Хумболт” в Германия и „Фулбрайт” в САЩ. Тя има публикации в България и в чужбина в областта на наказателния процес, международното наказателно право и човешките права. Изнасяла е лекции и участва в конференции и семинари в редица държави като Англия, Холандия, Япония, САЩ, Колумбия, Германия, Южна Африка, Казахстан, Италия, Франция, Полша, Швейцария, Румъния, Сърбия, Косово.

Проф. Трендафилова е член на професионални организации и е отличена с награди за активната си професионална дейност в България и в чужбина. Владее английски, немски и руски. Омъжена е и има дъщеря.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.