Последни новини
Home / Законът / Софийският районен съд кани на среща ВСС, Теодора Точкова и Калоян Топалов

Софийският районен съд кани на среща ВСС, Теодора Точкова и Калоян Топалов

Defakto.bg

Софийският районен съд покани на среща съдийската колегия на ВСС, главния инспектор Теодора Точкова и председателя на СГС Калоян Топалов. Срещата ще е в петък. Поканата  е подписана от Методи Лалов.

В нея се казва:

„Срещата се налага за осъществяване на пряк и непосредствен диалог между членовете на съдийската колегия на ВСС и съдиите и служителите от най-големите и натоварени съдилища в страната, който диалог несъмнено ще даде нужната информация на ВСС за правилното идентифициране и преодоляване на натрупаните с десетилетия проблеми. Такава среща е необходима и поради направените недопустими внушения от отделни членове на ВСС, че проведеният на 9 декември митинг на съдии и служители е инспириран от политически мотиви и/или административен натиск от страна на ръководството. Изключително обидно е за независим магистрати, членове на ВСС, да изместват фокуса на проблемите на съда и манипулативно да придават политически или друг оттенък на справедливото недоволство на магистратите и съдебната администрация. Прави впечатление и незадълбочения подход на членовете на ВСС при дебатите на заседанието на 13 декември, който разкрива отношението им по темата, както и ията в изказванията на едни и същи членове на ВСС на 9 декември и на 13 декември“.

От СРС предупреждават, че „гражданите и представителите на юридическата общност, подкрепящи исканията на съдиите и служителите, няма да могат да присъстват в залата, поради ограничения й капацитет“.

Поканата идва, след като на 13 декември съдийската колегия на ВСС извънредно и скорострелно гласува оставката на Методи Лалов като председател, макар че той напуска поста от 1 февруари догодина. А „политическите мотиви“ бяха често спрягани за движещи в протеста от 9 февруари. На последнтото си заседание колегията набеляза и 6 мерки за излизане на СРС от кризата, но преди това води протяжен дебат с всякакви уговорки и идеи.

На снимката: протестиращите на 9 декември пред ВСС.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.