Последни новини
Home / Законът / Софийският районен съд кани на среща ВСС, Теодора Точкова и Калоян Топалов

Софийският районен съд кани на среща ВСС, Теодора Точкова и Калоян Топалов

Defakto.bg

Софийският районен съд покани на среща съдийската колегия на ВСС, главния инспектор Теодора Точкова и председателя на СГС Калоян Топалов. Срещата ще е в петък. Поканата  е подписана от Методи Лалов.

В нея се казва:

“Срещата се налага за осъществяване на пряк и непосредствен диалог между членовете на съдийската колегия на ВСС и съдиите и служителите от най-големите и натоварени съдилища в страната, който диалог несъмнено ще даде нужната информация на ВСС за правилното идентифициране и преодоляване на натрупаните с десетилетия проблеми. Такава среща е необходима и поради направените недопустими внушения от отделни членове на ВСС, че проведеният на 9 декември митинг на съдии и служители е инспириран от политически мотиви и/или административен натиск от страна на ръководството. Изключително обидно е за независим магистрати, членове на ВСС, да изместват фокуса на проблемите на съда и манипулативно да придават политически или друг оттенък на справедливото недоволство на магистратите и съдебната администрация. Прави впечатление и незадълбочения подход на членовете на ВСС при дебатите на заседанието на 13 декември, който разкрива отношението им по темата, както и ията в изказванията на едни и същи членове на ВСС на 9 декември и на 13 декември”.

От СРС предупреждават, че “гражданите и представителите на юридическата общност, подкрепящи исканията на съдиите и служителите, няма да могат да присъстват в залата, поради ограничения й капацитет”.

Поканата идва, след като на 13 декември съдийската колегия на ВСС извънредно и скорострелно гласува оставката на Методи Лалов като председател, макар че той напуска поста от 1 февруари догодина. А “политическите мотиви” бяха често спрягани за движещи в протеста от 9 февруари. На последнтото си заседание колегията набеляза и 6 мерки за излизане на СРС от кризата, но преди това води протяжен дебат с всякакви уговорки и идеи.

На снимката: протестиращите на 9 декември пред ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Първо ще изслушат, после ще отстраняват обвинител, винен за върнат автомобил

Въпреки очакванията днес Прокурорската колегия на ВСС не отстрани от длъжност обвинителя от Ямбол Стойко …

Правната комисия пусна бързия избор на “надглавен” прокурор с номинации от Пленума на ВСС

ДПС се “фиксира” върху Христо Иванов като подстрекател на проблема с недосегаемия обвинител №1 Без …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.