Последни новини
Home / Законът / Антитероризъм в окончателен вид: Спират фейсбук, подслушват две години

Антитероризъм в окончателен вид: Спират фейсбук, подслушват две години

Defakto.bg

При терористичен акт службите ще имат право да прекъсват комуникационните връзки, ще могат да взимат частни автомобили, за да извозват пострадали, а гражданите ще са длъжни да предоставят телефоните си на служители при поискване.

Това предвиждат приетите окончателно текстове в Закона за противодействие на тероризма, съобщи offnews.bg.

С него се променят и правила в Закона за специалните разузнавателни средства. И се разрешава заподозрените в терористична дейност да бъдат подслушвани, следени и прочее две години. В момента максимумът за ползване на СРС спрямо едно лице е шест месеца, и то в защита на националната сигурност.

По време на провеждана антитерористична операция полицаи, военни и определени компетентни органи ще имат право да прилагат поредица от ограничения. Освен проверка на самоличността и задържане на лица, те ще имат право да използват на „превозни средства на организации, независимо чия собственост са“ и на автомобили на физически лица. Това ще става при необходимост от спешна медицинска помощ.

След терористичен акт службите ще могат да разпореждат спиране на опасни производства, в които се използват взривни, радиоактивни, химически и биологично опасни вещества. Ще се прекъсват комуникационни връзки, което на практика означава, че освен мобилните оператори, задължение за прекъсване на комуникационни връзки ще имат и доставчиците на интернет. В зоната на операцията доставчиците на информационни и телекомуникационни услуги ще са длъжни да изпълняват указанията на ръководителя на антитерористичната операция. Доставчиците ще имат правото и временно да ограничават ползването на електронни съобщителни услуги от определен потребител.

Антитерористите ще имат право на свободен достъп до жилищни, производствени и други сгради и помещения на физически и юридически лица. Ще могат да отстраняват частни охранители, да спират работата на училища и детски градини, както и да прекратяват провеждането на митинги, събрания или манифестации.

Честито на гражданите!

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Един коментар

  1. Сноудън

    Цялата истерия около тероризма, служи за ограничаване на личните свободи на хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.