Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: Как един зависим човек да взима независими решения по закона

Бойко Рашков: Как един зависим човек да взима независими решения по закона

Defakto.bg

Нашата прокуратура 17 години след демократичните промени продължава и си

остава единна и централизирана, което не и придава същинския облик на орган на съдебна власт.  При това положение как един зависим човек, може да взима независимо решение, как да се приложи закона. Това беше една от тезите в лекция на доц.д-р Бойко Рашков в семинар за разследващи полицаи.

Много добре знаете, че едно неофициално разпореждане в един начален етап на разследването може обрече на провал установяването на обективната истина.

Спестяването на само един факт при първоначалните неотложните действия на разследващия може да доведе до невъзможност да се установи и накаже една престъпна дейност. Затова около 70 процента от случаите, по които работите не достигат до съд.

Инициативата за срещата беше на Съюза на юристите в България.

За практическите последици от разкриването и на обективната истина и оценката на доказателствения материал в наказателното производство, лекторът обоснова нуждата от еднаквата тежест за съдбата на едно наказателно дело, както при досъдебната фаза, така и на съдебното следствие. Докато събирането на уликите, фактите и доказателствата, трябва да става далеч от очите на публиката, в съдебната фаза , всичко е публично. Вие – разследващите трябва да помните , че решението по коя от версиите да се тръгне за да се събират доказателства е изключително важно. Вашите усилия в първите часове след като е извършено едно престъпление не могат да бъдат повторени, защото следите и фактите ако не бъдат констатирани и документирани , могат да се изгубят.

За значението на търсенето на обективната истина, Бойко Рашков, се позова на един нашумял преди години казус – делото на Ваньо Александров, който бе осъден на 20 г. затвор, а обвинението е, че на 11 август 1982 г. е убил съпругата  си Вася.

Тогава общественото мнение надделява над обективната истина, а активните членове на Партията, Отечествения фронт и Комсомола, екзалтирано зоваха за  смъртна присъда и незабавното й изпълнение.

През ноември 1985 г. един човек разбива барче на бул. „Ленин“ в София. Задържан е случайно. Човекът е Георги Добриянов. В МВР той започва да

разтоварва съвестта си. Признава още 8 грабежа, три изнасилвания и убийства на  млади жени. Няколко дни по-късно серийният убиец разказва и за убийството на Вася. Добриянов не подозира, че за същото деяние от 3 години и 5 месеца в  затвора лежи съпругът й Ваньо.

На 27 декември 1985 г. делото „Ваньо Александров“ е възобновено, а

Александров е оправдан.  Той излиза на свобода в края на 1985 г. след 3 години и 5 месеца. Обезщетението, което държавата му изплаща е 12 000 лв.

Доцент Рашков каза, че по този случай е имало дори търсене на наказателна отговорност от онези , които са провеждали разследването.

Съдът и органите на предварителното разследване трябва да се ръководят от

принципа за търсене на обективната истина и това често трябва да се напомня,  каза г-н Рашков, който сега е начело на Националното бюрото за контрол на СРС.

На снимката: Председателят на Съюза на юристите, по чиято покана доц. Бойко Рашков (вдясно) изнесе лекцията си

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.