Последни новини
Home / Законът / Съдии, прокурори и следователи избират нов ВСС през май и юни догодина

Съдии, прокурори и следователи избират нов ВСС през май и юни догодина

Defakto.bg

Общите събрания за избор на нов Висш съдебен съвет ще бъдат свикани през февруари. Това реши днес пленумът на действащия ВСС, като прие хронограма за вота.

Според одобрената от съвета формула на 10 февруари ще бъде обявено общото събрание на следователите, на 17 февруари – това на прокурорите, на 24 февруари – на съдиите.

Самите избори ще са през май и юни.

Сиреч – следователите първи ще изберат единствения си представител в новия, осми поред ВСС. Другото предложение бе първи да са съдиите, които избират шестима кадровици, но те сега ще се съберат последни. По средата са прокурорите, за да излъчат четирима свои пратеници.

Самите избори вероятно ще са през май и юни догодина. Мандатът на сегашния ВСС изтича през октомври 2017 г.

Тазгодишните поправки в съдебния закон промениха и правилата за вота. Изборите в съдебната власт вече са на принципа 1 магистрат -1 глас, като във всяка гилдия се свикват две общи събрания в две поредни съботи. На първото се изслушват номинираните кандидати, на второто се гласува, вече може и електронно.

Записани бяха и нови срокове. Общите събрания трябва да се свикат не по-рано от осем и не по-късно от шест месеца преди изтичането на мандата на действащия ВСС (в сегашния вариант най-рано през февруари и най-късно през април). Самите общи събрания пък трябва да се проведат до един месец преди изтичането на мандата – т.е. най-късно в началото на септември. Днес обаче кадровиците решиха събранията на следователите да са на 13 и 20 май, на прокурорите – на  27 май и 3 юни, на съдиите – на 10 и 17 юни.

Най-късно в началото на септември парламентът трябва да избере 11-те от своята квота с квалифицирано мнозинство от 2/3, т.е. със 160 гласа.

About De Fakto

Проверете също

Лозан Панов предложи критерии за анализа на спецправосъдието. Дайте ни ден да осмислим, призоваха кадровици

Лозан Панов е предложителят на критериите и обхвата на анализа за спецсъдилищата. Дайте ни шанс …

Назначиха Димитър Фикиин в Софийския апелативен съд, повишиха още четирима във ВАС

Доскорошният председател на Военно-апелативния съд Димитър Фикиин (на снимката) бе преназначен в цивилния Софийски апелативен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.