Последни новини
Home / Законът / IT специалисти от други съдилища влизат в СРС да „идентифицират” проблемите

IT специалисти от други съдилища влизат в СРС да „идентифицират” проблемите

Defakto.bg

Единодушно, със 17 гласа „за” пленумът на ВСС одобри „мярка” в помощ на Софийския районен съд. А именно – две комисии от съвета – по информационните технологии и по натовареността, да направят работна група от IT специалисти от системата, да идентифицират проблемите и да предложат мерки до 31 януари 2017 г.

Така ВСС ще помага за решаване на проблема с деловодните системи, системите за случайно разпределение на делата и измерването на натовареността на магистратите в най-големия съд в страната.

Миналия петък стана ясно, че тамошните специалисти имат проблеми и не смогват. Днес бе цитирано включително, че те имат нужда от помощ с въвеждането на данни, например за 20 000 висящи наказателни и граждански дела.

Във вторник съдийската колегия реши със задачата да бъде натоварена само комисията по информационни технологии начело с Румен Георгиев. Днес обаче той се възпротиви да отговаря за всичко, „само защото е на компютър” и пленумът включи също комисията по натовареността, ръководена от Калин Калпакчиев.

Отново, разбира се, се спрягаха всякакви варианти и работни групи с всякакви задачи.

Сотир Цацаров обяви, че създаването на работни групи и комисии само ще отложи решаването на проблемите. И предложи „поне да се идентифицира с какъв ресурс разполагат в СРС в компютърната сфера и нуждаят ли се от още кадри и то по най-високата скала на заплати, добри компютърни специалисти без пари не се намират. И, второ – нуждаят ли се от външна помощ и да им се отпуснат пари”.

Проблемите със сигурност ще бъдат обсъждани и утре, за когато СРС покани на среща съдийската колегия главния инспектор Точкова и шефа на СГС Калоян Топалов.

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.