Последни новини
Home / Законът / IT специалисти от други съдилища влизат в СРС да „идентифицират” проблемите

IT специалисти от други съдилища влизат в СРС да „идентифицират” проблемите

Defakto.bg

Единодушно, със 17 гласа „за” пленумът на ВСС одобри „мярка” в помощ на Софийския районен съд. А именно – две комисии от съвета – по информационните технологии и по натовареността, да направят работна група от IT специалисти от системата, да идентифицират проблемите и да предложат мерки до 31 януари 2017 г.

Така ВСС ще помага за решаване на проблема с деловодните системи, системите за случайно разпределение на делата и измерването на натовареността на магистратите в най-големия съд в страната.

Миналия петък стана ясно, че тамошните специалисти имат проблеми и не смогват. Днес бе цитирано включително, че те имат нужда от помощ с въвеждането на данни, например за 20 000 висящи наказателни и граждански дела.

Във вторник съдийската колегия реши със задачата да бъде натоварена само комисията по информационни технологии начело с Румен Георгиев. Днес обаче той се възпротиви да отговаря за всичко, „само защото е на компютър” и пленумът включи също комисията по натовареността, ръководена от Калин Калпакчиев.

Отново, разбира се, се спрягаха всякакви варианти и работни групи с всякакви задачи.

Сотир Цацаров обяви, че създаването на работни групи и комисии само ще отложи решаването на проблемите. И предложи „поне да се идентифицира с какъв ресурс разполагат в СРС в компютърната сфера и нуждаят ли се от още кадри и то по най-високата скала на заплати, добри компютърни специалисти без пари не се намират. И, второ – нуждаят ли се от външна помощ и да им се отпуснат пари”.

Проблемите със сигурност ще бъдат обсъждани и утре, за когато СРС покани на среща съдийската колегия главния инспектор Точкова и шефа на СГС Калоян Топалов.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът разглежда промените в НПК за делегираните прокурори в Европейската прокуратура

Парламентът ще разгледа промени в Наказателно-процесуалния кодекс на първо четене е записано в  програмата за …

От днес (четвъртък) до 12 ноември са в сила по-строги противоепидемични мерки срещу К-19

От днес  са в сила новите и по-строги противоепиемични мерки срещу К-19. Те бяха наложени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.