Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разследва „виновните“ от Външно за афера с телефонни централи

Прокуратурата разследва „виновните“ от Външно за афера с телефонни централи

Defakto.bg

Разследванията срещу кабинета „Борисов“-2 днес нараснаха с още едно. Този път на мушка е външният министър Даниел Митов.

С постановление от днес е образувано  досъдебно производство „срещу виновните длъжностни лица от Министерство на външните работи за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици“, съобщиха от прокуратурата. Постановлението е на СГП.

Това е продължението на изявление на бившия външен министър Кристиян Вигенин, на брифинг в парламента днес. Вигенин обяви за подготвена корупционна схема в МВнР, за която е сигнализирал главния прокурор Цацаров. И разказа: „След втория тур на изборите стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов ще подаде оставката на правителството и Министерството на външните работи се разбързва и редица български посланиците получават грами и прикрепена към нея проформа фактура на българската фирма „Балкантел“. Не чухме от Даниел Митов никакви публични изявления по тази тема или разграничение и това ми дава основание да смятам, че въпросната схема е реализирана с негово знание и ще очаквам реакция от него“. Според Вигенин схемата е свързана с това всеки от посланиците в съответните столици да преведе над 30 хил. евро за закупуване и инсталиране на нова телефонна централа. „Обяснението е, че това е необходимо за подобряване на комуникацията във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС. Цената, която са получили като указание посланиците, варира за един и същи модел сървър между 15-20 хил. евро. Странен е фактът, че при един и същи доставчик и модел централа, която надвишава необходимия за посолствата капацитет, посланиците получават значително разминаващи се цени“, обяви депутатът от БСП. А негова справка в онлайн магазин показала, че такъв сървър струва под 1000 евро. Кристиан Вигенин уточни, че, доколкото е информиран, „поне една голяма част от плащанията са спрени преди да бъдат направени“.

А ето какво съобщи прокуратурата часове по-късно:

„На 24.11.2016 г. до главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров постъпи сигнал от народния представител Кристиан Вигенин, съдържащ твърдения за незаконосъобразни действия, извършени от длъжностни лица от Министерство на външните работи, свързани със закупуването на телефонни централи от българските посолства в чужбина, за които е следвало да се проведе обществена поръчка. В сигнала се сочи, че българските посолства са получили индивидуални инструкции, придружени с фактури от фирмата доставчик, в която е описано оборудването и стойността на труда по инсталацията на телефонните централи.

По разпореждане на главния прокурор е извършена проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, материалите от която са докладвани в Софийска градска прокуратура.

Провеждат се активни процесуално – следствени действия, поради което повече информация на този етап не може да се предостави“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.