Последни новини
Home / Законът / Само трима кадровици отидоха в СРС, Теодора Точкова не дойде

Само трима кадровици отидоха в СРС, Теодора Точкова не дойде

Defakto.bg

Шефът на СГС Калоян Топалов подкрепи колегите си и призова да не се отказват

Само трима членове на съдийската колегия на ВСС – Соня Найденова, Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев отидоха на срещата в Софийския районен съд, инициирана от съдиите и служителите там. Главният съдебен инспектор Теодора Точкова, която бе поканена, не дойде.

За това пък шефът на Софийския градски съд Калоян Топалов отиде при колегите си и им изказа пълна подкрепа.

Срещата в СРС идва сред съдийския протест на 9 декември пред ВСС, последван от екстрено гласуване на оставката на председателя Методи Лалов от мнозинството в съдийската колегия. Пътьом ВСС гласува и няколко мерси в подкрепа на районния съд.

Бунтът на съдиите и служителите основно бе срещу свръхнатовареността, от която не виждат изход. А вместо да ги подкрепя, ВСС позволява да бъдат засипвани с проверки он Инспектората, включително и по сигнал на главния прокурор.

Днес Калоян Топалов призова районнте съдзии да не се отказват от битката.
Напомни, че преди да отиде в СГС, той е прекарал 10 години в районния съд. „Много добре знам до какви здравословни и семейни проблеми води това свръхнатоварване“, каза Топалов.
Срещата беше в най-голямата зала на съда – т.нар. киносалон. В него над 200 съдии и служители дойдоха да чуят членовете на съвета. За повечето нямаше място. Сред присъстващите бяха и магистрати от СГС и Върховния касационен съд.

„Това е стената на честта и страната на срама“, посочи председателят в оставка Методи Лалов, сочейки празните места за членовете на ВСС.
ВСС си поръчва подписки, иска да ни конфронтира

По време на срещата стана дума и за подписка от 28 магистрати от СРС срещу командироването в Софийския градски съд. Адресат й е ВСС.

Калоян Топалов обяви пред съдиите, че така се търси конфронтация помежду им и че вероятно подписката е поръчана от определени кадровици от ВСС.

„Моята информация е, че част от организаторите на тази подписка са поддържали много тесен контакт с хора от ВСС“, обясни той и пред стеклите се журналисти.

Според Топалов  в подписката участват съдии, командировани от предното ръководство на СГС и откомандировани още от временния председател Владимир Йорданов.

„Ние сме обект на квазиформално наблюдение по всякакъв начин. Когато не успяват да ни намерят обективни грешки, накрая ще ни спретнат нещо.

Целта е връщане на старото положение – аз друга цел не мога да си обясня, защото когато един съд работи, когато са пресечени всички официални канали за корупция в СГС, много хора са недоволни от това“, категоричен бе Топалов.

About De Fakto

Проверете също

Депутатът Ивайло Мирчев пита Бойко Рашков къде са иззетите от държавата над 200 000 биткойни през 2017 г.

Депутатът Ивайло Мирчев е поискал  детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за съдбата на …

ВКС с тълкувателно решение по въпрос, свързан с приложението на  чл. 147, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите  

  С Тълкувателно решение № 5/2019 г. от 21.01.2022 г. по Тълкувателно дело № 5/2019 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.