Последни новини
Home / Законът / Само трима кадровици отидоха в СРС, Теодора Точкова не дойде

Само трима кадровици отидоха в СРС, Теодора Точкова не дойде

Defakto.bg

Шефът на СГС Калоян Топалов подкрепи колегите си и призова да не се отказват

Само трима членове на съдийската колегия на ВСС – Соня Найденова, Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев отидоха на срещата в Софийския районен съд, инициирана от съдиите и служителите там. Главният съдебен инспектор Теодора Точкова, която бе поканена, не дойде.

За това пък шефът на Софийския градски съд Калоян Топалов отиде при колегите си и им изказа пълна подкрепа.

Срещата в СРС идва сред съдийския протест на 9 декември пред ВСС, последван от екстрено гласуване на оставката на председателя Методи Лалов от мнозинството в съдийската колегия. Пътьом ВСС гласува и няколко мерси в подкрепа на районния съд.

Бунтът на съдиите и служителите основно бе срещу свръхнатовареността, от която не виждат изход. А вместо да ги подкрепя, ВСС позволява да бъдат засипвани с проверки он Инспектората, включително и по сигнал на главния прокурор.

Днес Калоян Топалов призова районнте съдзии да не се отказват от битката.
Напомни, че преди да отиде в СГС, той е прекарал 10 години в районния съд. „Много добре знам до какви здравословни и семейни проблеми води това свръхнатоварване“, каза Топалов.
Срещата беше в най-голямата зала на съда – т.нар. киносалон. В него над 200 съдии и служители дойдоха да чуят членовете на съвета. За повечето нямаше място. Сред присъстващите бяха и магистрати от СГС и Върховния касационен съд.

„Това е стената на честта и страната на срама“, посочи председателят в оставка Методи Лалов, сочейки празните места за членовете на ВСС.
ВСС си поръчва подписки, иска да ни конфронтира

По време на срещата стана дума и за подписка от 28 магистрати от СРС срещу командироването в Софийския градски съд. Адресат й е ВСС.

Калоян Топалов обяви пред съдиите, че така се търси конфронтация помежду им и че вероятно подписката е поръчана от определени кадровици от ВСС.

„Моята информация е, че част от организаторите на тази подписка са поддържали много тесен контакт с хора от ВСС“, обясни той и пред стеклите се журналисти.

Според Топалов  в подписката участват съдии, командировани от предното ръководство на СГС и откомандировани още от временния председател Владимир Йорданов.

„Ние сме обект на квазиформално наблюдение по всякакъв начин. Когато не успяват да ни намерят обективни грешки, накрая ще ни спретнат нещо.

Целта е връщане на старото положение – аз друга цел не мога да си обясня, защото когато един съд работи, когато са пресечени всички официални канали за корупция в СГС, много хора са недоволни от това“, категоричен бе Топалов.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.