Последни новини
Home / Законът / „Техномаркет” вкара прокуратурата в дело срещу „Глориент”

„Техномаркет” вкара прокуратурата в дело срещу „Глориент”

Defakto.bg

Съдът в Благоевград иска иззети от обвинението документи по граждански спор

Очаквано, прокуратурата „влезе” в спора между веригата на Делян Пеевски „Техномаркет” и дружеството с международни инвеститори „Глориент инвестмънт”. Пожелаха го от „Техномаркет”.

Случи се на стартиралия днес в Благоевградския окръжен съд процес по иск на веригата  срещу „Глориент”.

Това е първото от серия дела, в които „Техномаркет” атакува като нищожна продажбата на 13 магазина из цялата страна и 1 административна сграда в София на „Глориент” през далечната вече 2006 г. Десет години по-късно, след смяната на собствеността във веригата, оттам заявяват, че магазините никога не са преставали да бъдат техни и в началото на 2016 г. спират да плащат наем на собственика за тях. Междувременно атакуват договорите за продажби и наеми из съдилища в цялата страна, като част от делата са заведени в градове, където не са нито имотите, нито седалищата на „Техномаркет” и на „Глориент”. Но магистрати приемат исковете.

Днешният спор в Благоевград бе за магазин в Благоевград, по правилата на подсъдността. Конкретно – дали е нищожна продажбата му през 2006 г.

Адвокатите на „Техномаркет” Гено Андреев и Цветемир Сандулов вкараха прокуратурата в казуса, съдия Владимир Ковачев пък се съгласи.

Черешката на тортата

Макар спорът да е граждански днес в съдебната зала преливаше от криминални загадки.

Всичко се завъртя около три имена – Николай Китов, Мина Китова и Христо Кусев. Кусев в момента е управител на „Глориент”, Николай Китов е от някогашните собственици на „Техномаркет”, Мина е негова сестра. Според защитата на веригата на Пеевски именно тези тримата в момента били действителните собственици на „Глориент“. И от тях бе поискано до март догодина да представят на съда всички документи, „установяващи прякото или косвеното им участие в дружества”. Ако не го направят, ги заплашва глоба до 1200 лева.

Нататък сюжетът набъбна. Андреев и Сандулов заговориха за претърсване и изземване на 7 и 8 юли 2015 г. в офисите на „Техномаркет”, постановено от прокуратурата, разрешено от съда и изпълнено от полицай, във връзка със следствена поръчка от Италия. Тук паметливата публика се сети, че нахлуването очевидно е било свързано с поисканата екстрадиция на Николай Китов за данъчни престъпления. Дребна подробност е, че на два пъти СГС отказа предаването му заради неясни обвинения, в крайна сметка апелативният съд го разреши. Дотук в Италия процес срещу Китов обаче не е тръгнал, а в България той нито е разследван, нито обвиняван. Напоследък обект на прокурорския интерес стана друг Николай Китов – негов син.

После бе още по-интересно. Адвокатите на „Техномаркет” извадиха копие от протокола от претърсването и изземването, заявиха, че може би в прокуратурата тогава са отишли важни документи (за фирмени участия на Китов след 2006 г., когато се осъществява оспорваната в делото продажба, разбра се впоследствие) и настояха съдът да попита Софийската градска прокуратурата дали е така. Съдът не възрази, а накрая реши не само да пита, а направо да поиска от обвинителите въпросните книжа.

Усмивки предизвика констатацията му, че в представеното копие от протокол за претърсване и иземване се чете само последната страница. И настоя прокуратурата да му представи „четливо” копие и от него.

Няма връзка със спора, процесът се шиканира!

Всичко това няма абсолютна никаква връзка с конкретния спор, в който се претендира нищожност заради ниска продажна цена, категоричен бе адвокатът на „Глориент” Ангел Ганев.

Не само – едно от основните ни твърдения е и за свързаност между купувач и продавач, обяви Гено Андреев.

Дори и да има свързаност, тя не е основание за нищожност, отвърна защитата на „Глориент”. От името на дружеството адвокат Ганев отрече назованите трима да са крайни собственици на дружеството. И недоумяваше как развитият „конспиративен“ сюжет се вмества в конкретния предмет на делото.

Всички искания освен неоснователни, целят едно – да се шиканира процесът, който се ползва от „Техномаркет” за спиране на други дела, заведени от нас, обяви защитникът. И изброи – ищецът не представя оригинали, вместо това предполага, че може би прокуратурата е иззела именно важни за него книжа. „Техномаркет” от самото начало е поискал трима свидетели, но едва днес заявява, че не може да ги намери и съдът трябва да ги призове. И със закъснение е превел неговата част от депозита за назначена отдавна от съда оценителска експертиза, която да даде заключение за пазарната стойност на имота в Благоевград и на наема за него към 2006 г. Заради което изследването тепърва ще се прави.

Съдия Ковачев все пак отхвърли едно искане на „Техномаркет” управителят на „Глориент” през 2016 г. да даде показания кой е бил собственикът на дружеството през 2006 г.

В Благоевградския съд днес бяха един от съдружниците в „Глориент” Майкъл Юлер, както и представители на Норвежко-българска бизнесгрупа, Британско-българска бизнес асоциация и на Американската търговска камара.

Следващото заседание ще е през март догодина.

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

4 коментара

  1. Аз като български данъкоплатец, не съм съгласен парите от данъците ми да отиват по сметките и джобовете на съмнителни мафиотски типове като Иво Прокопиев и кръговете около тях – Капитал и Агнешки главички. Трябва нещо да се направи, така не може да продължава. Всеки път, когато излиза статия за далаверите на Иво Прокопиев, Радан Кънев, Иван Костов, Христо Иванов, Гриша Ганчев, Огнян Донев, Цветан Василев и адвоката му, лъжкинята Ченалова, а сега и този Методи Лалов, аз се разтрепервам от гняв и ярост, бесен съм, че такива хора се опитват да използват народа, българският народ-суверенът, за постигането на лични облаги. Кога тези мними борители на комунизма и защитници на демокрацията и демократическите ценности, ще поемат отговорност за действията си, в т.ч. престъпната приватизация и същевременно тяхното лично забогатяване в години на глад и нищета за уважаемия български данъкоплатец!?!?!? Аз питам докога тези Агнешки главички ще се мъчат да откраднат властта от българския народ, суверена? То не бяха номерата на Радан Кънев-Рада Дълбоката, която през цялото време компроментираше правителството и накрая успя да го свали. Христо Иванов-Пинокиото с новия си проект също сега ще се опита да яхне властта. Зад гърбовете на тези тримата наднича самия изверг от Драгалевци Иван Костов, а основната част от финансирането идва от Иво Прокопиев. Придворните на Прокопиев медии и журналисти получават финансирания под формата на грантове от фондации като „Америка за България“, които симулират някаква дейност, но всъщност са тук за да развиват своята пропагандна дейност – и ето, че тя процъфтява. Цветан Василев също е един от тези, които осигуряват финансови инжекции на изброените по-горе предатели. Защо този човек не се върне в България и не отговаря пред българското правосъдие за нанесените щети на КТБ и българския данъкоплатец, за измамите, които е въртял и предоставянето на кредити на свързани фирми и близки до него такива? Ако имахме правосъдие, този щеше да гние зад решетките, там му е мястото. Компания щеше да му прави поръчковият му адвокат. Същите правят всичко възможно ГЕРБ да падне от власт, за да се докопат до властта. Само тогава Цветан Василев би се върнал в България, но тогава няма да има пред кого да отговаря за престъпленията на века…

  2. Кремена

    Като чета коментара на Иван, ми идва наум,че троловете на Димитър Узунов се разписаха. Неуместно.Нерде Ямбол, нерде Стамбул.

  3. смотан тип

    Иване, а дали не си Крачун?

  4. неграмано

    Най-вероятно троловете на Узунов не ги инструктират какво да пишат. Много смешно 🙂 Материалът е за драстичен цирк в съдебна зала в полза на Пеевски……при това пореден……те ми тролят за „агнешките гливички“!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.