Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: През 2016 г. реформата беше и проформа, и компромисна

Лозан Панов: През 2016 г. реформата беше и проформа, и компромисна

Defakto.bg

Думата на 2016 г. е „реформа“, защото тя с всички нейни нюанси – „проформа“, „квазиреформа“, „истинска реформа“, „компромисна реформа“, е била най-често използваната.

Това обобщение направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в предаването „Годината” на Дарик радио.

„След реформата въздействието на политиката върху съдебната система за съжаление продължава“, каза Панов. председателят на ВКС в предаването „Годината“ на Дарик. И посочи, че след конституционните промени и разделянето на ВСС на две колегии, в 14-членната съдийска колегия съдиите избират само шестима души, останаите шест излъчва парламентът (а председателите на ВКС и ВАС влизат в колегията по право – б.р.). „Очевидно е, че съдиите нямат мнозинство в органа, който избира председателите на съдилища; който има значение за кариерното израстване на съдиите; който има роля за дисциплинарните производства срещу съдиите. В този смисъл смятам, че политическото влияние съществува“, обясни председателят на ВКС.

И даде пример с „онзи прословут есемес“ от началото на годината. Тогава, в разгара на скандала „Яневагейт” кадровик бе уведомил премиера Борисов какво е решил ВСС, преди съветът да е гласувал решение. Подозренията паднаха върху Димитър Узунов, но той отрече и показа разпечатка.

Запитан защо е ниско доверието както във ВСС като институция, така и в съдебната система като цяло, Панов отговори: „Причините са много, трудно могат да се систематизират. Но е факт ниското доверие в съдебната система. Причината е и в самите нас, донякъде недобре обясняваме съдебните актове, а това е материя, която е непозната на хората. Но едно е ясно – съдебната система е контролното звено. При една добре работеща съдебна система всичко по-лесно ще се подреди в нашата страна“.

За разговорите между „двете каки” (съдиите Янева и Ченалова) Лозан Панов каза, че гледа на тях „достатъчно критично”. „Защото това не са две каки, това не са две дами, които си говорят някъде в магазин за козметика или на пазара. Това са двама магистрати, единият от които ръководи – бивш ръководител – най-големия окръжен съд, а другият – съдия, който пък, както знаете, имаше проблеми с дело, за което дори посланик на чужда държава”.

Запитан кой е акцентът по отношение на разговорите – това, че са незаконно записани или съдържанието, Панов беше категоричен: „Несъмнено съдържанието. Първо, трябва да се направи една задълбочена проверка. На никого не му се иска това, което прозира от съдържанието, да е истина. Защото, ако съдържанието ни подсказва нещо, то е, че под привидното се крие нещо по-различно, нещо стои под повърхността“.

На въпрос как да се осъществи изборът на нов ВСС следващата година, така че да има повече доверие, Панов напомни, че за първи път ще има пряк избор на членовете от магистратската квота. Несъмнено членовете на ВСС трябва да бъдат магистрати с авторитет; хора, за които съдебната система значи много; хора, които имат визия, стратегия; хора, които наистина са достойни да бъдат в този орган, каза Лозан Панов.

А дали ще е така, божа работа! Факт е, че всеки следващ състав на ВСС е оценяван като по-лош от предшественика си. И нито един не е изпратен с аплодисменти.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.