Последни новини
Home / Законът / ВСС във възродена дилема: Може ли да държат съдия-партиец, само за да го уволнят?

ВСС във възродена дилема: Може ли да държат съдия-партиец, само за да го уволнят?

Defakto.bg

Случаят “Мариян Марков” е в дневния ред на съдийската колегия за вторник

Казусът със съдията от СГС Мариян Марков, който от септември насам е член на политическата партия “Движение “Напред, България!”, отново застава пред ВСС. А съдийската колегия трябва да отговори на дилемата кое е по-важно – да констатира несъвместимост и моментално да освободи магистрата, за да не подлага на съмнение и риск от отмяна постановени от него актове или да го държи в системата с едничката цел да го уволни дисциплинарно.

Във вторник, 20 декември, случаят “Марков” е включен в дневния ред на колегията с формулировката: “Проект на решение относно уведомително писмо от изпълнителния директор на „Пета многопрофилна болница за активно лечение – София“ ЕАД във връзка с решение на Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“ към Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 20/30.11.2016 г., т. 5.1.”. Вносител е дисциплинарната комисия, оглавявана от Галя Георгиева.

Дотук на два пъти ВСС се опита да гласува предложено от дисциплинарния му състав уволнение на Марков за просрочени дела, тотално разсейвайки се за настъпилата несъвместимост (законът забранява на магистратите да членуват в политически партии), за която съдията е подал изрична декларация и е уведомил кадровиците. А намеренията за уволнение на два пъти се препънаха в заболявание на Марков, за което бяха представени болнични листове. На 29 ноември колегията поиска допълнителни сведения за здравето му. Отговорът очевидно е пристигнал от Пета градска болница.

Дали дилемата ще бъде решена на това заседание, предстои да видим. Да се надяваме, че кадровиците ще се държат отговорно. С партийното си членство Мариян Марков може и да прави опит безболезнено да напусне системата, избягвайки уволнение. Но записвайки се в партия всъщност е поставил ВСС в цайтнот. Защото инатливият стремеж въпреки това той да бъде държан за съдия, за да го уволнят, удря не само магистрата, а правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Лозан Панов предложи критерии за анализа на спецправосъдието. Дайте ни ден да осмислим, призоваха кадровици

Лозан Панов е предложителят на критериите и обхвата на анализа за спецсъдилищата. Дайте ни шанс …

Назначиха Димитър Фикиин в Софийския апелативен съд, повишиха още четирима във ВАС

Доскорошният председател на Военно-апелативния съд Димитър Фикиин (на снимката) бе преназначен в цивилния Софийски апелативен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.