Последни новини
Home / Законът / Нови разкрития за корупция при застрояването на ж.к. Младост

Нови разкрития за корупция при застрояването на ж.к. Младост

Defakto.bg

На брифинг в сградата на общинската администрация на район „Младост“- Столична община бяха представени нови скандални скандални разкрития, засягащи  застрояването в „Младост“.  Те бяха съобщени от кмета Десислава Иванчева, зам.-кмета арх. Иван Лапатов и общинския съветник Войслав Тодоров. Основен акцент бе спирането на строежа пред бл. 70 в „Младост“ 1, където след изборите започна подготовка за строеж, който беше осуетен от гражданите.
Общинската администрация е завела е дело заради сериозни съмнения, че реституцията на терена, предвиден за застрояване,  незаконосъобразна. Делото  следва да спре действието на разрешението за строеж до изясняване на собствеността на имота.

Новият кмет на „Младост“ – Десислава Иванчева вижда решение за спиране на презастрояването в промяната на устройствените планове на „Младост“ и е  отправила  конкретни искания за това до гл. арх. на София.

Предварителните проверки са показали,  че един от съсобствениците на терена до бл. 70 – Николай Красимиров Николаев е получил разрешение за строеж и в утвърдените с Общия устройствен план граници на парк „Въртопо“. Нарушението на правилата е налице и на мястото е построена жилищна сграда, въпреки че теренът е предвиден за озеленяване. В този случай и в случая със спорния терен пред бл. 70, действащите лица са свързани, като в допълнение и на двете места, фирмата извършваща строителен надзор е „Инвестиционно консултантска компания“.
Според данните от Търговския регистър тя е регистрирана на същия адрес като фирмата собственик на терена. Проверката показа, че в друго дружество посоченият по-горе Николаев е бил в съдружие със съпругата на арх. Влади Калинов, ръководител Дирекция “Контрол по строителството” към Столична община, което показва потенциален конфликт на интереси в този случай.
Общинският съветник Войслав Тодоров посочи, че в СО „Район Младост“ са намерени много пробойни при обявяването на обществените поръчки от предишното ръководство на района. Вчера от Агенцията за държавна финансова инспекция са връчили на бившия кмет на района Цвета Авджиева 4 акта, на обща стойност 40 000 лв, за сериозни нарушения при провежданите в района обществени поръчки.

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.