Последни новини
Home / Законът / Двама машинисти – виновни за трагедията в Хитрино, според прокуратурата

Двама машинисти – виновни за трагедията в Хитрино, според прокуратурата

Defakto.bg
Версията е превишена скорост. Димитър Михнев и Радослав Петков са били в психиатрия в Русе
Двамата машинисти са виновни за трагедията в Хитрино, според прокуратурата. Машинистите от първия локомотив Димитър Михнев и Радослав Петков се привличат като обвиняеми и прокурорът е постановил задържането им до 72 часа, заяви говорителят на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова на специален брифинг късно днес. Михнев и Петков са в психиатрични заведения в Русе.
Те ще отговарят за трагедията, при която след възпламеняване на изтекъл ог дерайлирали цистерни газ на гара Хитрино на 10 декември загинаха 7 души, 26 бяха ранени, а домове и сгради – изпепелени.
Дотук прокуратурата се е спряла на версията превишена скорост.
Установено е, че придвижването с тази скорост, навлизайки в отклонение, където е трябвало да остане влакът, за да се размине с движещия се с насреща пътнически влак, е довело до дерайлиране на влаковата композиция, заявява Арнаудова, цитирана от БГНЕС. И още: вследствие на дерайлирането част от цистерните са били счупени, една от тях е била разхерметизирана и от нея под налягане е изтекло голямо количество пропилен, който се е разпространил във въздуха. Пропиленът е започнал да се разпространява във всички посоки и основно в посока североизток. Той се е смесил с въздуха и след около 2 минути и половина настъпва възпламеняване на газовия облак от печка на твърдо гориво, разположена в детска стая в едно от разрушените жилища. След възпламеняването вълната на експлозията се ускорява значително и предизвиква взривна вълна. Продължава горенето и се запалват къщи, дървета, трева и други.
Тези данни са първоначални, назначени са още много експертизи, но към този момент въз основа на данните от техническата експертиза наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен е приел, че двама от машинистите са причинили най-тежкият резултат, като не са спазили правилата за движение, уредени в Закона за железопътния транспорт, както и в специална Наредба за техническа експлоатация на влаковете, каза Румяна Арнаудова. Движейки се с надвишение на скоростта те са предизвикали дерайлиране на композицията, повреждане на вагоните, изтичане на газ и последвалия газ. Извършеното е квалифицирано по най-тежкия състав на престъпленията по транспорта.
Наблюдаващият прокурор Маргарита Георгиева, назначена миналата седмица за и.ф. окръжен обвинител на Шумен по предложение на Цацаров, за да координира спокойно разследването „Хитрино“, разпоредила след отвеждането им в Шумен двамата машинисти да бъдат консултирани от психиатри, ще бъде назначена и експертиза за тяхната вменяемост.
„Към този момент няма основание да считаме, че е налице невъзможност с тях да се извършват процесуално-следствени действия. Затова лицата се привличат и задържат от прокурора“, заявява говорителят Арнаудова.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.