Последни новини
Home / Законът / Как се кове „опозиция” в Софийския районен съд? Чрез Шоу и сигнали до ВСС

Как се кове „опозиция” в Софийския районен съд? Чрез Шоу и сигнали до ВСС

Defakto.bg

Над 40 магистрати от съда срещу обвинения на 2 съдийки, че „някои работят, а други протестират”

Бунтът на съдиите от Софийския районен съд и оставките на неговото ръководство безспорно дадоха резултати – ВСС ги забеляза и набеляза мерки в помощ на засипания с дела съд.

Последвали този бунт събития обаче красноречиво илюстрираха и друго – как се кове „опозиция” на бунтовниците.

Разказът щеше да е излишен, ако ставаше дума за махленска свада – там враждуващите да се оправят сами.

Противостоянията на полето на правосъдието обаче не са дребнави дрязги, те разкриват облика на системата, в чиито ръце са правата и съдбите на гражданите. И за която справедливостта и върховенството на закона би трябвало да са висша ценност. За това се води битката за съда, в която дотук побеждава задкулисието.

Появата на „несъгласните”

На 13 декември (четири дни след протеста пред сградата на ВСС) две съдийки от СРС София Икономова и Росица Велкова получават трибуна в „Шоуто на Слави”, където заявяват, че се бунтуват „колеги, които имат съществени пропуски в работата и са довели до съществено забавяне на техните дела“. И че „част от съдиите в Софийски районен съд работят, а друга част протестират, че са много натоварени и не могат да работят“. А изобщо протестът е бил иницииран от далото оставки ръководство.

Говоряща подробност тук пък е, че седмица преди тази „опозиция” да намери трибуна в „Шоуто”, Слави Трифонов бе приет от Сотир Цацаров и на излизане обяви, че двамата имат „общи позиции” и за проведения национален референдум, и не само. Сотир Цацаров по право е член на ВСС, а кадровици от мнозинството в съдийската колегия на съвета също не крият единомислието си с обвинител №1 и яростно го бранят от всякакви критики, включително, че недопустимо се меси в делата на съда.

Реакцията в СРС

На 15 декември, след медийната изява на съдиите Икономова и Велкова, друга съдийка Десислава Джарова (участвала в протеста) праща становище до ръководството на СРС и до етичната комисия, в което приканва двете колежки да бъдат изслушани от Общото събрание на СРС, тъй като „без да е ясно кого представляват” позициите им за първи път са озвучени едва от телевизионния екран и са нови и неизвестни за повечето съдии. А етичната комисия на СРС да прецени дали с обвиненията, че „част от съдиите работят, а други протестират” и внушенията, че проблемите се дължат на „мързеливи” магистрати, те не са нарушили Етичния кодекс.

Според Джарова „неверните и необмислени” твърдения удрят всички съдии от СРС, някои от които по 10-15 г. работят в условия на свръхнатовареност, както и по честта на професията като цяло.

И заваляха сигнали

Становището очевидно е разпространено сред съдиите, включително Велкова и Икономова. Но вместо да се изправят пред Общото събрание, те го препращат на „Шоуто на Слави”, където е прочетено на 15 декември с язвителни коментари по адрес на Десислава Джарова. Но най-вече с обобщението, че ситуацията в СРС не е мръднала с нищо от времената на комунизма (сиреч, там несъгласните са подложени на линч например).

Новородената „опозиция” обаче не спира дотук и пише сигнал до горестоящия СГС, етичната му комисия, разбира се до Висшия съдебен съвет и до Съвета на ЕС, където съдия Джарова е била на стаж.

В сигналите си Велкова и Икономова заявяват, че „направените внушения” от Джарова и разпространяването на становището й в СРС са „опит за натиск заради позицията ни”. И поставят пред горестоящите „въпроса за изявленията на колегата Джарова”. Финалът им е красноречив: „Приемаме подаването на жалби и сигнали като форма на натиск и ограничаване на свободата ни, за което няма да се посолебаем търсим включително медийна изява”! От което пък се разбира, че когато те бият жалби и сигнали, всичко е наред.

Тук очевидно чашата на търпението сред магистратите в СРС е преляла.

Защото 40 съдии пишат на „Шоуто на Слави” с молба да също да бъдат чути. Но, очаквано, не са.

Те изпратиха своята гледна точка и на други медии.

Правосъдието доноси не търпи

„Авторитетът на правосъдието е обществена ценност, защитена и в Конституцията, и в международните актове. Ако гражданите нямат доверие на съда, настъпват правен нихилизъм и улично правосъдие. За това има и Етичен кодекс, забраняващ доносите срещу колеги и уронването на честта на професията, за това има и етични комисии.

Изявленията на двете колеги поставят под общ знаменател всички съдии в СРС и ги квалифицират като „мързеливи”. А нито съдия Икономова, нито съдия Велкова засега са споделяли тези си критични позиции. Най-естествената реакция е да използваме вътрешните механизми да ги изслушаме. Но освен към „властта” на телевизията те са се обърнали не към нас, техните колеги, а към институции, които могат да служат зазлепоставяне и наказване на съдия Джарова.  Това показва напълно различен от нейния подход за разговор между равнопоставени колеги”, пишат 43 съдии от СРС. Сред тях са Петко Петков, Цветелина Кържева, Анелия Щерева и ред други.

И техният финал е красноречив: „Справедливо е при даване на трибуна на определени позиции да се чува и другата страна и да се прави обективна преценка коя конюнктурно силната. За да не се превръща журналистиката в инструмент за мачкане на противостоянието срещу произвол”.

Защо се случва всичко това? Естествено, за да се омаловажи съдийския протест (впрочем, не първи, а трети по ред в последните години).

Но и за друго – предстои избор на ново ръководство на Софийския районен съд, ще го прави сегашният състав на ВСС. Дали мнозинството там вече не си е избрало фаворитите, а?

About Елена Енчева

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли жалба на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Един коментар

  1. Йордан

    тъжно, но е факт
    някои хора ползват съдебната система за политическа кариера
    това е падение, а не развите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.