Последни новини
Home / Законът / Работникът лично съхранява трудовата си книжка, работодателят няма право да я задържа

Работникът лично съхранява трудовата си книжка, работодателят няма право да я задържа

Defakto.bg

Величка Микова, юрист

Здравейте,  през 2014г. един служител от фирмата ми напусна. През период от около 2 години се чувахме и уговаряхме да дойде да си вземе трудовата книжка. Но това не стана. Сега ми се обаждат от Инспекцията по труда, че е подал жалба, защото не съм му била дала  тази книжка. Как мога да се защитя в този случай? Какви са възможностите да не ме глобят, и какви са размерите на  глобите в подобни случаи?

Отговор:  Според  чл. 348 от Кодекса на труда работникът или служителят при постъпване на работа е длъжен да представи на работодателя трудовата си книжка. Много важна е ал.3 на същия текст, според която задължение за съхранение на трудовата книжка е на работника или служителя.  Или,  работникът или служителят е този, който следва сам да съхранява  трудовата си книжка и е длъжен да я представя на работодателя при поискване, както и за вписване на нови обстоятелства в нея.

Неправилно е работодателите да задържат при тях трудовите книжки на работниците и служители дори в периода докато трае трудовото правоотношение.

От запитването ви става ясно, че по някаква причина трудовата книжка на работика е останала за съхранение, вместо у него, у вас, като работодател. В този смисъл е трябвало при прекратяване на трудовото правоотношение с него, Вие да оформите и издадете всички необходими документи, свързани с трудовото правоотношение на работника.

В случай, че работодателят е задържал трудовата книжка на работника или служителя след прекратяване на трудовото правоотношение настъпват следните права за работника и служителя:

 Той има право да сезира ИА „ Главна инспекция по труда“;

 Той има право да подаде съдебен иск на основание чл.226 , ал.2 от КТ  срещу работодателя. По силата на този законов текст работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника  или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено. Ако бъде заведен подобен иск към вас, то обезщетението, което може да претендира работникът обхваща всички вреди, претърпени от него, включително и неимуществените. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя. Сроковете за завеждане на подобно съдебно дело са определени в чл.358 от КТ. Давностният срок е определен на три годишен от деня, в който правото е станало изискуемо, т.е. от деня на прекратяване на трудовото правоотношение.Това натпрактика означава,че срокът за завеждане на дело срещу вас е започнал да тече от момента на прекратяване на трудовото правоотношение на работника. Ако от този момент досега са изтекли три години, то лицето не би могло да реализира  ретенциите си за незаконно задържане на трудовата книжка към вас, защото правото му на иск е погасено по давност.

Единствената възможност е да получи по доброволен начин от вас трудовата си книжка.

2.От друга страна, съгласно чл. 6, ал.3 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж изисква,  когато трудовата книжка не е получена от работника, работодателят да му съобщи с писмо с обратна разписка да се яви, за да я получи лично. Тя може да бъде изпратена по пощата или предадена на определено от него лице само ако за това има писмено съгласие. Трудовата книжка се предава лично на лицето, затова наредбата изисква изрично писмено упълномощаване на трето лице за получаване на чужда трудова книжка, ако работникът не е в състояние по някаква причина лично да я получи. В конкретния случай Инспекцията на труда най-вероятно Ви е дала предписание да предадете трудовата книжка на лицето. Ако вие все още я

съхранявате, е добре да изпълните предписанието на контролните органи на Инспекцията по труда и да поканите работника с писмо с обратна разписка да я получи.

В противен случай при неизпълнение на предписанието, органите на Инспекцията могат да Ви наложат глоба за нарушаване на разбпоредба на трудовото законодателство- в конкретния  случай незаконно задържане на трудовата книжка след прекратяване на трудовото правоотношение. Ако изпълните преписанието няма да ви бъде наложена никаква санкция, т.е. няма да ви глобят.

Съгласно чл. 414 от КТ само работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко  наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание – с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв. Преценката е на контролиращите органи, които в случай,че не изпълните тяхното предписание, могат да ви наложат глоба или имуществена санкция в размер най-малко на 1500 лв. или най-много 15 000 лева според тежестта

на нарушението.  Все пак трябва да знаете, че задържането на трудовата книжка е основание за възникване на индивидуален трудов спор между вас иэработника на основание чл.226 от КТ. Ако обаче тригодишната

погасителната давност за завеждане на иск срэещу вас, е изтекла, най-добре е да предадете трудовата книжка доброволно на лицето. Така ще избегнете нова намеса на органите на Инспекцията по труда и няма да претърпите никаква имуществена санкция или глоба в посочените по-горе размери.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.