Последни новини
Home / Законът / Стотици софиянци се включиха в кампанията на омбудсмана „Не хаби – дари!“

Стотици софиянци се включиха в кампанията на омбудсмана „Не хаби – дари!“

Defakto.bg

%d0%bc%d0%b0%d1%8f22 000 печива, сред които – банички, гевреци, земели, щрудели, понички, питки, франзели и др., половин тон портокали, 600 шоколада под формата на Дядо Коледа и близо 200 литра горещ билков чай раздаде безплатно омбудсманът Мая Манолова на столичани при старта на кампанията „Не хаби – дари!“.

Инициативата, насочена срещу пилеенето на храни, която ще продължи до четвъртък – 22 декември, започна с благотворителен Коледен базар днес на „Женския пазар“ и бе подкрепена от Българския Червен кръст, Българската хранителна банка, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Българската агенция по безопасност на храните,  „Монделийз България Холдинг“, хранителните вериги Билла, Кауфланд, Метро, Про Маркет, Лидл и др. Логистична подкрепа оказаха Ред Девил Кетъринг, Столична община, „Пазари Възраждане“ ЕАД, кметът на район „Възраждане“ г-жа Савина Савова и хотел „Маринела“.

На събитието присъстваха деца от столичното 112 ОУ „Стоян Заимов“, които се включват също в кампанията на омбудсмана.

„Благодаря, че се отзовахте на поканата ни да се включите в нашата кампания „Не хаби – дари!, която е насочена срещу разхищаването на храни, за борба с глада.  С всички вас през изминаващата 2016 г.постигнахме една голяма победа за отпадане на ДДС върху дарените храни, така че от 1 януари 2017 г. производителите и търговците на храни ще имат стимули да даряват, а не да унищожават храни“, обърна се към партньорите на инициативата Манолова. И продължи: „Сега е време да направим следващата стъпка, да надградим постигнатото с кампанията „Не хаби – дари!“. Тя е насочена към всички български граждани, защото статистиката наистина е стряскаща – 670 000 тона храна се похабява и унищожава годишно, от които близо 80% се пилеят от домакинствата. Всеки българин повече от 80 кг. годишно унищожава храна, при положение, че в същото време 1,5 млн българи гладуват, живеят под прага на бедност има деца, които не се дохранват, защото семействата им не могат да си го позволят“, каза омбудсманът.

Манолова подчерта, че безплатният коледен базар е адресиран към абсолютно всички българските граждани, без значение от възраст, пол, социално положение.

„Защото и каузата  – да не изхвърляме храна е за всички. През следващата година ще проведем много инициативи, с които от една страна ще поощрим производителите на храни и търговските вериги да даряват още повече, а от друга ще се опитаме да накараме хората да се замислят преди да изхвърлят храна, защото има други, които наистина гладуват“, каза общественият защитник.  

Мая Монолова специално благодарим на децата от 112 училище.

„Всъщност първите открити уроци, които ще са част от кампанията в училищата в цялата страна, по време на които известни лица от сцената и от екрана, топ готвачи, актьори и певци ще учат децата как правилно да съхраняват продуктите, плодовете и зеленчуци,  как да си приготвят нещо бързо и вкусно, с това, което има в хладилника и т.н. ще бъде именно в 112 училище“, обяви омбудсманът.

„Ние подкрепяме кампанията много силно и активно ще участваме в нея, защото са необходими усилията на всички институции и организации, за да бъде тя успешна“, каза Василка Каменова – финансов директор на БЧК.

„Много се радваме, че сме малка част от тази инициатива. Особено сме щастлива, че именно големите немски търговски вериги са партньори на тази инициатива“, допълни и представителят на немското посолство.  

„Идеята на кампанията „Не хаби – дари!“ е да възпитава дух на уважение към храната и да утвърждава максимата, че в храненето в повечето случаи и малкото е в повече, че споделената храна е най-сладка“, каза на свой ред и Мариана Кукушева.

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Един коментар

  1. ina mihailowa

    Хубава инициатива. Време е децата да бъдат възпитавани да проявяват благотворителност и милосърдие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.