Последни новини
Home / Законът / ВСС избяга от деленето на съдии на лоши и добри, на София и провинция. Засега

ВСС избяга от деленето на съдии на лоши и добри, на София и провинция. Засега

Defakto.bg

Неочаквано, духът на наближаващите коледни празници, а може би и на днешния Игнажден овладя съдийската колегия на ВСС на финала на последното й заседание за 2016-а.

А зарядът бе взривоопасен – кадровиците обсъждаха писмата на 365 съдии и служители от СРС и на 12-те председатели на районни съдилища от страната, за които De Fakto писа по-рано днес. И кадровиците бяха на крачка непримиримо да да се счепкат на тема „добри“ и „лоши“ по разделителната линия София и извън нея.

Поводи имаше предостатъчно. Галя Георгиева (кадър на Пловдив) обяви, че ще е полезно СРС да заимства „добри практики от колегите си от провинцията“. И поиска да се публикува „тяхното кратко, но пълно със съдържание писмо, което засега се промушва в медиите“.

Каролина Неделчева (съдия от Варна) определи 12-те като „съдилища с изключително добра организация на работата, много висока ефективност“. И категорично подкрепи настояването на тези председатели натовареността да се брои не според делата за разглеждане, а по съотношението гледани-свършени дела. Като за целта в таблица за натовареността на съдиите и служителите се въведат допълнителни колони.

Отправяте призиви да не противопоставяме, а току-що бе направено с намеците зле организираните съдии от СРС да почерпят опит от добре организираните съдии от страната, скочи Калин Калпакчиев. И прикани кадровиците да се запознаят с анализа за натовареността на съдилищата, където отдавна са всички данни.

Трябва да видим позициите и на едните, и на другите, категорична бе Юлия Ковачева. „Когато съдиите и служителите в един съд заявяват, че имат някакъв проблем, ние трябва да го решим. Противопоставянето не е по линия София-провинция. СРС е това, което е, защото съдебният район определя и броя дела, с които е натоварен, с всички произтичащи от това трудности. Колегията държи отговор на съдиите и служителите. Отговор се държи и на 12-те председатели, но не можах да разбера това решение на общите събрания на съдилищата ли е или е инициатива на председателите. Не ние, законът е дал различен статут на СРС и това не е привилегия, а отчитане на разликите в условията на работа“, напомни Ковачева. И предложи и двете писма да се разпратят до всички комисии на колегията, а след Нова година те да представят свои решения по тях.

Прие се почти единодушно, само Галя Георгиева бе „против“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.