Последни новини
Home / Законът / ВСС избяга от деленето на съдии на лоши и добри, на София и провинция. Засега

ВСС избяга от деленето на съдии на лоши и добри, на София и провинция. Засега

Defakto.bg

Неочаквано, духът на наближаващите коледни празници, а може би и на днешния Игнажден овладя съдийската колегия на ВСС на финала на последното й заседание за 2016-а.

А зарядът бе взривоопасен – кадровиците обсъждаха писмата на 365 съдии и служители от СРС и на 12-те председатели на районни съдилища от страната, за които De Fakto писа по-рано днес. И кадровиците бяха на крачка непримиримо да да се счепкат на тема „добри“ и „лоши“ по разделителната линия София и извън нея.

Поводи имаше предостатъчно. Галя Георгиева (кадър на Пловдив) обяви, че ще е полезно СРС да заимства „добри практики от колегите си от провинцията“. И поиска да се публикува „тяхното кратко, но пълно със съдържание писмо, което засега се промушва в медиите“.

Каролина Неделчева (съдия от Варна) определи 12-те като „съдилища с изключително добра организация на работата, много висока ефективност“. И категорично подкрепи настояването на тези председатели натовареността да се брои не според делата за разглеждане, а по съотношението гледани-свършени дела. Като за целта в таблица за натовареността на съдиите и служителите се въведат допълнителни колони.

Отправяте призиви да не противопоставяме, а току-що бе направено с намеците зле организираните съдии от СРС да почерпят опит от добре организираните съдии от страната, скочи Калин Калпакчиев. И прикани кадровиците да се запознаят с анализа за натовареността на съдилищата, където отдавна са всички данни.

Трябва да видим позициите и на едните, и на другите, категорична бе Юлия Ковачева. „Когато съдиите и служителите в един съд заявяват, че имат някакъв проблем, ние трябва да го решим. Противопоставянето не е по линия София-провинция. СРС е това, което е, защото съдебният район определя и броя дела, с които е натоварен, с всички произтичащи от това трудности. Колегията държи отговор на съдиите и служителите. Отговор се държи и на 12-те председатели, но не можах да разбера това решение на общите събрания на съдилищата ли е или е инициатива на председателите. Не ние, законът е дал различен статут на СРС и това не е привилегия, а отчитане на разликите в условията на работа“, напомни Ковачева. И предложи и двете писма да се разпратят до всички комисии на колегията, а след Нова година те да представят свои решения по тях.

Прие се почти единодушно, само Галя Георгиева бе „против“.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.