Последни новини
Home / Законът / ВСС не можел да открие партията на съдията Марков „Движение „Напред, България!“

ВСС не можел да открие партията на съдията Марков „Движение „Напред, България!“

Defakto.bg

Етичната комисия на съдийската колегия на ВСС не може да получи безспорни доказателствата за партийното членство на магистрата Мариян Марков. И за това до момента не се е произнесла по неговото заявление за несъвместимост. Това заяви на заседанието на колегията днес Юлия Ковачева.

Проблемът с Мариян Марков бе описван от De Fakto – от септември съдията от СГС е член на политическа партия „Движение „Напред, България!“ и е подписал декларация за това. А законът забранява на съдиите, прокурорите и следователите да са партийци – станат ли, изпадат в несъвместимост, която само се констатира от ВСС, и напускат системата. Дилемата на кадровиците с Мариян Марков обаче е, че междувременно срещу него тече дисциплинарно дело, приключило с предложение за уволнението му от системата за просрочени дела. Така ВСС трябва да реши как да го освободи – заради несъвместимост, която прави и всички негови съдийски актове нищожни, или да изчака гласуването на предложението за уволнение. Това даде повод за подозрения, че съдийската колегия задържа Марков именно за да му наложи най-тежката санкция.

Днес Юлия Ковачева опроверга – етичната колегия до момента е в невъзможност да комплектува преписката с надлежните документи от „Движение „Напред, България!“. На адресите, посочени в партийните документи, не се намирал представител на партията. А без тези документи нямало достатъчно убедителни доказателства, че съдията Марков наистина е станал техен член.

Малко по-рано днес сред „закрито“ изслушване на информация за здравословното състояние на магистрата, съдийската колегия насрочи разглеждането на дисциплинарното му дело за 17 януари, с резервна дата 31 януари. Последните промени в ЗСВ предвидиха застрашеният от уволнение лично да се защити или да изпрати писмено становище.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.