Последни новини
Home / Законът / В писмо до ВСС, 365 съдии и служители от Софийския районен съд искат да се стопират оставките на ръководството

В писмо до ВСС, 365 съдии и служители от Софийския районен съд искат да се стопират оставките на ръководството

Defakto.bg

В обръщение до ВСС 365 съдии и служители от Софийския районен съд си искат настоящото ръководство начело с Методи Лалов и призовават кадровиците да го „остави да довърши започнатата реформа“. Писмото е постъпило в съвета на 16 декември, днес Калин Калпакчиев го внесе за разглеждане от съдийската колегия, а след неизбежни препирни това бе направено.

В същото време на 13 декември мнозинството в колегията вече избърза да гласува оставката на председателя на СРС Методи Лалов, считано от 1 февруари. А изяви на две съдийки в „Шоуто на Слави“, според които „едни работят, а други потестират, че не могат да работят“, последвани от техен сигнал до ВСС, даде да се разбере, че в бунтовния софийски съд очевидно се „кове“ опозиция.

Днес пък преди да се обади Калпакчиев Галя Георгиева настоя в дневния ред на колегията за разглеждане да се включи друго писмо – на 12 председатели на натоварени районни съдилища от страната, чиито дела били повече от тези на СРС. Става дума за Пловдив, Габрово, Средец, Царево, Варна, Бургас и други. То също ще се обсъжда, макар за него да е станало ясно едва днес.

За това Калин Калпакчиев прикани да се чуе и думата на 365-те от СРС, без „да се всява разделение между магистратите от различни районни съдилища в страната“.

В обръщението на 365-те от СРС се казва:

„Отправяме призив да не политизирате проблемите в Софийския районен съд, а да ги отчетете обективно и безпристрастно. Настояваме да бъде отчетена спецификата на работата в СРС, да с отпуснат допълнителни щатни ройки, както и по-високи заплати на съдебните служители. Работата на сегашното ръководство е индикатор и ново начало за разрешаван на трупаните с години проблеми.

Нежна е спешна реформа в организацията на съдебната дейност, включително подсъдност, електронно призоваване и други. Виновен ли е Методи Лалов за липсата на адекватни решения и реформи?!“ На финала заявяват, че приемането на оставките на ръководството само ще задълбоат проблемите, вместо да ги решат.

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.