Последни новини
Home / Законът / В писмо до ВСС, 365 съдии и служители от Софийския районен съд искат да се стопират оставките на ръководството

В писмо до ВСС, 365 съдии и служители от Софийския районен съд искат да се стопират оставките на ръководството

Defakto.bg

В обръщение до ВСС 365 съдии и служители от Софийския районен съд си искат настоящото ръководство начело с Методи Лалов и призовават кадровиците да го “остави да довърши започнатата реформа”. Писмото е постъпило в съвета на 16 декември, днес Калин Калпакчиев го внесе за разглеждане от съдийската колегия, а след неизбежни препирни това бе направено.

В същото време на 13 декември мнозинството в колегията вече избърза да гласува оставката на председателя на СРС Методи Лалов, считано от 1 февруари. А изяви на две съдийки в “Шоуто на Слави”, според които “едни работят, а други потестират, че не могат да работят”, последвани от техен сигнал до ВСС, даде да се разбере, че в бунтовния софийски съд очевидно се “кове” опозиция.

Днес пък преди да се обади Калпакчиев Галя Георгиева настоя в дневния ред на колегията за разглеждане да се включи друго писмо – на 12 председатели на натоварени районни съдилища от страната, чиито дела били повече от тези на СРС. Става дума за Пловдив, Габрово, Средец, Царево, Варна, Бургас и други. То също ще се обсъжда, макар за него да е станало ясно едва днес.

За това Калин Калпакчиев прикани да се чуе и думата на 365-те от СРС, без “да се всява разделение между магистратите от различни районни съдилища в страната”.

В обръщението на 365-те от СРС се казва:

“Отправяме призив да не политизирате проблемите в Софийския районен съд, а да ги отчетете обективно и безпристрастно. Настояваме да бъде отчетена спецификата на работата в СРС, да с отпуснат допълнителни щатни ройки, както и по-високи заплати на съдебните служители. Работата на сегашното ръководство е индикатор и ново начало за разрешаван на трупаните с години проблеми.

Нежна е спешна реформа в организацията на съдебната дейност, включително подсъдност, електронно призоваване и други. Виновен ли е Методи Лалов за липсата на адекватни решения и реформи?!” На финала заявяват, че приемането на оставките на ръководството само ще задълбоат проблемите, вместо да ги решат.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.