Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в подробен протест до апелативния съд: Масларова е виновна!

Прокуратурата в подробен протест до апелативния съд: Масларова е виновна!

Defakto.bg

В подробен протест прокуратурата настоява бившият социален министър от кабинета “Станишев” Емилия Масларова да бъде призната за виновна за присвояването на над 11 млн.лв. и оправдаването й от СГС – отменено.

Това съобщиха от дъпжавното обвинение днес и наблегнаха на факта, че протестът, подаден през декември 2015 г., е допълнен едва сега, след излизането на мотивите на Софийския градски съд.

Делата “Станишев” и “Масларова” бяха цитирани в сигнала на Сотир Цацаров за мудно правосъдие в СГС. С днешна дата първото приключи в градския съд с оправдаването на бившия премиер. По второто излязоха мотиви.

Прокуратурата обвинява Масларова, бившия й заместник в социалното министерство, главния секретар и бизнесмени за ремонта на социален дом в Стара Загора през 2007-2009 г., като вменената им за присвоена сума от 11 038 405,55 лева е разликата между отпуснатите и действително похарчени пари.

Съдия Димитрина Ангелова от СГС отхвърли обвиненията като недоказани и нарушаващи основни правни принципи.

В протеста си сега прокурорите Калин Софиянски и Любка Кръстева заявяват, че “съдът не е констатирал поредица от факти и обстоятелства с важно правно значение, които ако беше видял и беше обсъдил в тяхната връзка с останалите факти и обстоятелства щеше да достигне до друг правен извод.

Фактите, които съдът е пропуснал да забележи и осмисли във връзката им с останалите факти са свързани с:

– конкретните действия на подсъдимите по манипулиране на обществената поръчка, така че тя да бъде спечелена от точно определено лице;

– с цялата първична счетоводна документация, отразяваща пазарната цена на действително извършените по сградата строително-ремонтни дейности;

– с отклоняването на предоставените бюджетни средства за реализиране на строителство и обзавеждане на други сгради и обекти;

– с повторно фактуриране на дейности, извършени вече от други лица;

– с натрупаната от дружеството три пъти по-голяма счетоводна печална от предварително заявената;

– с преобразуването на 5 960 000 лева предоставени от министерството за ремонт в депозити, тъй като не са били необходими за строително ремонтни работи;

– с личните отношения между подсъдимите Масларова, Драганов и Димитров и др.

Като не е констатирал всички правнозначими факти и не е направил цялостен анализ на доказателствените източници, съдът е достигнал до грешни правни изводи за липса на вина у подсъдимите.

Учудващ е крайният извод за липса на престъпление, когато за ремонта при необходими 7 766 601,21 лева подсъдимите служители на министерството са предоставили 18 805 006,76 лева.

Ако не е извършено престъпление по посочените от прокуратурата текстове от НК, то тогава кои други престъпни състави са нарушени. Видно от мотивите този въпрос не е занимавал съда. А изобщо да отсъства каквото и да било нарушение и престъпление е немислимо, защото ако е така, то това означава, че Законът позволява законосъобразно и безнаказано предоставяне на 11 038 405,55 лева (два и половина пъти) повече от необходимите за дадената дейност.”

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.