Последни новини
Home / Законът / Цацаров доволен от препоръки на европрокурорите, но не искал повече власт

Цацаров доволен от препоръки на европрокурорите, но не искал повече власт

Defakto.bg

В доклада на европейските прокурори от Испания, Германия, Великобритания и Холандия, има пакет от много важни стъпки, други за нас са „крачка назад“, заяви Сотир Цацаров, цитиран от Клуб Z.

Главният прокурор оцени доклада като „в много посоки максимално обективен“. И обяви, че там имало много полезни съвети, които засягат не само прокуратурата, а всички власти, включително и законодателната.  Например – отпадане на депутатския имунитет.

„По отношение на устройството на прокуратурата от това, което прочетох до момента, се виждат препоръки в една насока, която за нас би била доста голяма крачка назад. Знаете, че до настоящия момент ние вървим в посока децентрализация.

Има препоръки, които са свързани със засилени правомощия на административните ръководители, включително при решаването на досъдебните производства и засилени правомощия на главния прокурор. Нещо, което за нас поставя въпроси, които трудно можем да приемем“, обяви Цацаров.

Той говори пред съдебните репортери за първи път отг много време насам, след като откри изложбата на ученици от Художествената гимназия в Съдебната палата.

Представителят на Еврокомисията в България Огнян Златев на свой ред подчерта, че държавата ще прецени как да действа по препоръките в доклада, работата на ЕК била да осигури на обвинителите от четири държави възможност да се срещнат с всеки, който е пожелал.

Златев напомни, че докладът няма общо със заключенията на Еврокомисията за мониторинга върху правосъдието и вътрешния ред, които ще дойдат в началото на 2017 г.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.