Последни новини
Home / Законът / 12 районни председатели атакуват СРС със сметки всякакви

12 районни председатели атакуват СРС със сметки всякакви

Defakto.bg

Становището е изпратено от шефа на РС-Пловдив Иван Калибацев

Исканията на съдиите и служителите в Софийския районен съд получиха нов отпор. Този път от председателите на районните съдилища в Пловдив, Плевен, Габрово, Перник, Враца, Благоевград, Царево, Средец, Бургас, Пазарджик, Стара Загора, Варна. От името на всички то е изпратено във Висшия съдебен съвет от шефа на РС-Пловдив Иван Калибацев.

На прицел са протестът, критериите за натовареност и т.н. Апропо, твърде често критикувани от мнозинството в съвета. Единомислие!

12-те председатели заявяват, че приемането на искането за повишаване на заплатите на служителите в СРС ще доведе до неравенство с останалите съдилища в страната, почива не на обективен анализ, а е последица единствено от проведен протест. И “ще създаде прецедент един протест пред сградата на ВСС да води до приемане на инцидентни решения по искане на евентуални протестиращи”.

Калибацев и компания оспорват и критерия за натовареност на съдиите по „брой дела за разглеждане”, приет от комисията по натовареността на Калин Калпакчиев. С това се давал неправилен знак на съдиите, че като не отлагат и решават дела, ще бъдат отчетени за по-натоварени и ще се увеличават техните и на служителите възнаграждения.

И искат да е по съотношение “постъпили-свършени дела”. А от по-нататъшното им изложение става ясно, че тази аритметика ги устройва много повече – според нея излизат по-работни, отговорни и натоварени от софиянци.

Ето примерите към дата 30 юни 2016 г:

Районен съд София – разгледани 92,71 дела на съдия на месец, решени 48,96 дела на месец, т.е. 52 % от делата за разглеждане.

Районен съд Пловдив – разгледани 62,86 дела на съдия на месец, свършени 50,45 дела, т.е. 80 % от делата.

Районен съд Плевен – разгледани 58,62 дела на съдия на месец, решени 50,15 дела, което прави 80 %.

Районен съд Враца – разгледани 60 дела на съдия на месец, решени 53,91 дела, т.е. цели 90 %!

Аритметиката обаче не свършва дотук, напротив. Следва справка за съотношението съдебни служители на 1 магистрат и, естествено, то е най-голямо в София – 3,41. В Пловдив е 2,44, в Плевен 2,52, във Враца 2,79 и т.н.

Всичко това води до забележителен извод:

При средна заплата на съдебен служител от 800 лева, в София на 1 съдия, свършил 48,96 дела на месец, се падат 3,41 служители, които вземат общо 2 728 лева на месец!

А в Пловдив на 1 съдия, свършил 50,45 дела на месец, се падат 2,44 служители с общо възнаграждение 1952 лева на месец!

Същите са и данните за Плевен.

Накрая се заключава, че всяко решение за СРС, където имат достатъчно като брой, а и като заплащане служители, ще доведе до неоснователен дисбаланс. И за промени може да се мисли само след функционален анализ на съда.

Този анализ, впрочем, вече бе възложен от ВСС. Затова обръщението на председателите от страната е необяснимо. Впрочем, съвпада с изненадващата поява на „вътрешна опозиция” в СРС. Дали случайно?!

На снимката: Иван Калибацев

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия обсъжда ветото на президента върху “кариерните бонуси” за членовете на ВСС

Правна комисия ще разгледа президентското вето върху Закона за съдебната власт.  Президентът Румен Радев върна …

Прокламацията на Независимостта е рядък миг на единомислие и желание на граждани и управници в името на Родината (обновена)

      Поздравление на президента Румен Радев до българския народ по случай Деня на …

Един коментар

  1. Безсрамие, за да угодят на високите етажи са готови да предадат своите. Ами да дойдат в София, бе, да видят какво е равноправие! Много жалко за достойнството на услужливия г-н от Пловдивдския районен съд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.