Последни новини
Home / Законът / 12 районни председатели атакуват СРС със сметки всякакви

12 районни председатели атакуват СРС със сметки всякакви

Defakto.bg

Становището е изпратено от шефа на РС-Пловдив Иван Калибацев

Исканията на съдиите и служителите в Софийския районен съд получиха нов отпор. Този път от председателите на районните съдилища в Пловдив, Плевен, Габрово, Перник, Враца, Благоевград, Царево, Средец, Бургас, Пазарджик, Стара Загора, Варна. От името на всички то е изпратено във Висшия съдебен съвет от шефа на РС-Пловдив Иван Калибацев.

На прицел са протестът, критериите за натовареност и т.н. Апропо, твърде често критикувани от мнозинството в съвета. Единомислие!

12-те председатели заявяват, че приемането на искането за повишаване на заплатите на служителите в СРС ще доведе до неравенство с останалите съдилища в страната, почива не на обективен анализ, а е последица единствено от проведен протест. И „ще създаде прецедент един протест пред сградата на ВСС да води до приемане на инцидентни решения по искане на евентуални протестиращи“.

Калибацев и компания оспорват и критерия за натовареност на съдиите по „брой дела за разглеждане”, приет от комисията по натовареността на Калин Калпакчиев. С това се давал неправилен знак на съдиите, че като не отлагат и решават дела, ще бъдат отчетени за по-натоварени и ще се увеличават техните и на служителите възнаграждения.

И искат да е по съотношение „постъпили-свършени дела“. А от по-нататъшното им изложение става ясно, че тази аритметика ги устройва много повече – според нея излизат по-работни, отговорни и натоварени от софиянци.

Ето примерите към дата 30 юни 2016 г:

Районен съд София – разгледани 92,71 дела на съдия на месец, решени 48,96 дела на месец, т.е. 52 % от делата за разглеждане.

Районен съд Пловдив – разгледани 62,86 дела на съдия на месец, свършени 50,45 дела, т.е. 80 % от делата.

Районен съд Плевен – разгледани 58,62 дела на съдия на месец, решени 50,15 дела, което прави 80 %.

Районен съд Враца – разгледани 60 дела на съдия на месец, решени 53,91 дела, т.е. цели 90 %!

Аритметиката обаче не свършва дотук, напротив. Следва справка за съотношението съдебни служители на 1 магистрат и, естествено, то е най-голямо в София – 3,41. В Пловдив е 2,44, в Плевен 2,52, във Враца 2,79 и т.н.

Всичко това води до забележителен извод:

При средна заплата на съдебен служител от 800 лева, в София на 1 съдия, свършил 48,96 дела на месец, се падат 3,41 служители, които вземат общо 2 728 лева на месец!

А в Пловдив на 1 съдия, свършил 50,45 дела на месец, се падат 2,44 служители с общо възнаграждение 1952 лева на месец!

Същите са и данните за Плевен.

Накрая се заключава, че всяко решение за СРС, където имат достатъчно като брой, а и като заплащане служители, ще доведе до неоснователен дисбаланс. И за промени може да се мисли само след функционален анализ на съда.

Този анализ, впрочем, вече бе възложен от ВСС. Затова обръщението на председателите от страната е необяснимо. Впрочем, съвпада с изненадващата поява на „вътрешна опозиция” в СРС. Дали случайно?!

На снимката: Иван Калибацев

 

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Един коментар

  1. Безсрамие, за да угодят на високите етажи са готови да предадат своите. Ами да дойдат в София, бе, да видят какво е равноправие! Много жалко за достойнството на услужливия г-н от Пловдивдския районен съд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.