Последни новини
Home / Законът / Послание на турнира във ВСС: Оправете си системата (съдебната)!

Послание на турнира във ВСС: Оправете си системата (съдебната)!

Defakto.bg

За това призова шампионът Кубрат Пулев

Предколедният шахматен турнир във Висшия съдебен съвет бе ознаменуван с послание. Към кадровиците на третата власт.

След като приключи реми партията с гросмайстора Веселин Топалов, най-известният ни боксьор Кубрат Пулев се обърна към представителите на съдебната власт: „Оправете си системата!“ Каза обаче, че вярва в институцията ВСС.

Запитан от журналисти, в свой стил Кобрата продължи: „Няма човек, който да не се е сблъсквал със съдебната система, сигурно знаете за колко време се вади само свидетелство за съдимост!“

Спрян, за да отговори на призива, Ясен Тодоров от ВСС посочи Христо Иванов като човека, който е „обърнал къщата“ в битието си на правосъден министър. И че някои хора „се опитват да вкарат политиката в съдебната система“, без да назовава имена. Но обичайно за това пръстът е насочен към Калин Калпакчиев от „революционното малцинство“ във ВСС.

Вероятно случайно и без изобщо да е целяно, посланието на шампиона Пулев дойде след извода на европейски прокурори, че нашенската прокуратура плаче за реформи.

Но настроението във ВСС днес бе празнично и имаше защо. По инициатива на фондацията на Веселин Топалов гросмайсторът проведе сеанс на едновременна игра с 12 противници, осем от които бивши и настоящи следователи. Противници на Топалов бяха Ясен Тодоров и Румен Георгиев от ВСС, Румен Киров и Светослав Василев от националното следствие, Петър Калчев, бившият главен секретар на МВР и настоящ адвокат Коста Богацевски, доскорошният кадър на НСлС Дойчин Благоев, бившият инспектор и настоящ следовател Любомир Георгиев.

В играта се включиха също Кобрата, бившият футболист от „Левски“ Христо Йовов-Бижутера, както и две млади дами – професионалистки в шаха – европейската шампионка за девойки Габриела Антова и световната шампионка Нурдюл Салимова. С тях играе сериозно и не ги щади, подсказваха на журналистите спецове в шахмата, дошли да наблюдават.

topalov3На втория час от сеанса на едновременната игра, Топалов приключи с реми с петима – Кубрат Пулев, Ясен Тодоров, Христо Йовов, Габриела Антова и Румен Киров.

Румен Георгиев, който остана от последните, на финала се предаде сам. „Така е по-достойно, нямах шанс“, обяви той. Гросмайсторът победи Петър Калчев, Любомир Георгиев, Нурдюл Салимова, Коста Богацевски, Дойчин Благоев.

В пресзалата на ВСС беше интересно. И приятно. И как не – озвучаването й с обичайните кадрови страсти не липсваше на никого.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.