Последни новини
Home / Законът / На второ четене: Парламентът прие правила за стабилизация на търговците

На второ четене: Парламентът прие правила за стабилизация на търговците

Defakto.bg

За първи път след повече от половин век прекъсване в България се въвежда процедура за стабилизация на търговец. Това стана с промени в Търговския закон, окончателно приети на второ четене от парламента днес.

Целта е да се избегне фалит, ако търговецът може да се изправи на крака. При приемането на текстовете в правната комисия адвокат Валя Гигова, участвала в изработването на проекта, поздрави депутатите за тази стъпка.

В закона е разписана подробна процедура за новото производство по стабилизация.

То ще се открива за търговци, които не са неплатежоспособни, но се намират в непосредствена опасност от това. А опасността е налице, когато търговецът ще е в невъзможност да погасява задълженията си и може изцяло да спре плащанията в следващата половин година. Въпреки това обаче към стабилизация не се пристъпва, ако за него вече е отправена молба за откриване на производство по несъстоятелност. Новото производство се изключва и ако не са били обявени годишни финансови отчети в последните 3 години или ако в същия срок веднъж вече този търговец е бил „оздравяван“.

Производството по оздравяване е изключено за публични предприятия, които упражняват държавен монопол, за банките и застрахователите.

В молба до съда търговецът представя план за оздравяване, а окръжният съд по местонахождението му я разглежда незабавно. Съдът с определение открива производството, като може да допусне обезпечителни мерки и насрочва открито заседание за разглеждане на плана за стабилизация. Определението се публикува в Търговския регистър. Оттам нататък търговецът не може да извършва плащания, с изключение на публичните задължения за ДДС, акцизи, данъци, внасяне на задължителните социални осигуровки за работниците и служителите.

Планът за стабилизация се гласува на събрание на кредиторите, след това се одобрява от съда. Това определение може да се оспори пред ВКС.

Докато е в производство по стабилизация, съдът назначава на търговеца доверено лице, под чийто надзор действа той. Изискванията към довереното лице са да е с юридическо образование и да отговаря на условията за синдик.

Мерки срещу кражбата на фирми

Промените в Търговския закон въвеждат и нови мерки срещу кражбата на фирми. Въвежда се задължение за нотариално удостоверение на подписа и съдържанието на документи, с които се прехвърлят предприятия и дружествени дялове. Това ще се проверява от длъжностните лица по регистрацията в Агенцията по вписванията и при искане за вписване на решения от общите събрания, промени в договорите между съдружници, приемане на годишния отчет, разпределяне на печалбата; намаляване и увеличаване на капитала, избор на управител, решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.