Последни новини
Home / Законът / На второ четене: Парламентът прие правила за стабилизация на търговците

На второ четене: Парламентът прие правила за стабилизация на търговците

Defakto.bg

За първи път след повече от половин век прекъсване в България се въвежда процедура за стабилизация на търговец. Това стана с промени в Търговския закон, окончателно приети на второ четене от парламента днес.

Целта е да се избегне фалит, ако търговецът може да се изправи на крака. При приемането на текстовете в правната комисия адвокат Валя Гигова, участвала в изработването на проекта, поздрави депутатите за тази стъпка.

В закона е разписана подробна процедура за новото производство по стабилизация.

То ще се открива за търговци, които не са неплатежоспособни, но се намират в непосредствена опасност от това. А опасността е налице, когато търговецът ще е в невъзможност да погасява задълженията си и може изцяло да спре плащанията в следващата половин година. Въпреки това обаче към стабилизация не се пристъпва, ако за него вече е отправена молба за откриване на производство по несъстоятелност. Новото производство се изключва и ако не са били обявени годишни финансови отчети в последните 3 години или ако в същия срок веднъж вече този търговец е бил “оздравяван”.

Производството по оздравяване е изключено за публични предприятия, които упражняват държавен монопол, за банките и застрахователите.

В молба до съда търговецът представя план за оздравяване, а окръжният съд по местонахождението му я разглежда незабавно. Съдът с определение открива производството, като може да допусне обезпечителни мерки и насрочва открито заседание за разглеждане на плана за стабилизация. Определението се публикува в Търговския регистър. Оттам нататък търговецът не може да извършва плащания, с изключение на публичните задължения за ДДС, акцизи, данъци, внасяне на задължителните социални осигуровки за работниците и служителите.

Планът за стабилизация се гласува на събрание на кредиторите, след това се одобрява от съда. Това определение може да се оспори пред ВКС.

Докато е в производство по стабилизация, съдът назначава на търговеца доверено лице, под чийто надзор действа той. Изискванията към довереното лице са да е с юридическо образование и да отговаря на условията за синдик.

Мерки срещу кражбата на фирми

Промените в Търговския закон въвеждат и нови мерки срещу кражбата на фирми. Въвежда се задължение за нотариално удостоверение на подписа и съдържанието на документи, с които се прехвърлят предприятия и дружествени дялове. Това ще се проверява от длъжностните лица по регистрацията в Агенцията по вписванията и при искане за вписване на решения от общите събрания, промени в договорите между съдружници, приемане на годишния отчет, разпределяне на печалбата; намаляване и увеличаване на капитала, избор на управител, решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата праща на съд за хулиганство протестъра Петър Кърджилов, бивш пиар на община “Младост”

  Софийска районна прокуратура предаде на съд Петър Кърджилов, бивш пиар на столична община “Младост” …

В ново решение на ВКС: Държавата осъдена да плати над 600 хиляди лева заради противоконституционен закон

В поредно решение Върховният касационен съд осъди държавата за противоконституционен закон. Тя трябва да плати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.