Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Пловдив прати частен изпълнител на съд

Прокуратурата в Пловдив прати частен изпълнител на съд

Defakto.bg

Атанас Атанасов е наказан от Камарата на ЧСИ с лишаване от право да упражнява професията

Окръжна прокуратура-Пловдив е внесла в съда обвинителен акт спрямо частен съдебен изпълнител (ЧСИ) за длъжностно присвояване, съобщиха оттам.

ЧСИ Атанас Атанасов е обвинен, че от 17 септември 2007 г. до 16 юли 2013 г., в  Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице, е присвоил чужди пари 736 621 лева, връчени му в качество и поверени му да ги пази и управлява.

Ккаво още съобщава прокуратурата?

Атанасов е встъпил в длъжност на 3 април 2006 г. с подписване на клетвен лист пред Съвета на камарата на частните съдебни изпълнители и така придобил качеството на длъжностно лице. Съгласно Закона за частните съдебни изпълнители/ЗЧСИ/ той е трябвало да има най-малко една специална сметка на свое име в банка за паричните средства, които получава от осребряването на имуществото на длъжници. При започване на дейността си  открил такива сметки в четири банки.

С решение от 15 юли 2013 г. Върховния касационен съд е оставил в сила решение на Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители/КЧСИ/ от 23 ноември 2012 г., с което на обв. Атанасов е било наложено дисциплинарно наказание – лишаване от правоспособност като частен съдебен изпълнител за срок от три години. Поради тази причина съдебният му архив е бил прехвърлен на негов колега със заповед на министъра на правосъдието. На 28 октомври 2014 г. КЧСИ е била уведомена за недостиг на средства в специалните сметки на обв. Атанасов. В тях се съхранявали внесените пари на длъжници, които частният съдебен изпълнител трябвало да преведе по сметки на взискателите. Изготвена била справка за движението на сумите по специалната банкова сметка на обв. Атанасов. Установено било, че по 33 изпълнителни дела длъжниците внасяли пари, но не са били извършени плащания по сметките на взискателите.   По делото е установено, че при управление на поверените му пари, собственост на длъжници, обв. Атанасов не се е разпореждал с тях служебно, а го е правил в свой личен интерес – теглил различни суми, както и изплащал свои задължения към ТД НАП-Пловдив, Камарата на частните съдебни изпълнители, сметки за изразходвана електроенергия.

Заключението на назначена съдебно-счетоводна експертиза сочи, че в горепосочения период обв. Атанасов се е разпоредил с общо 736 621 лева, които не са възстановени. Той не се признава за виновен по така повдигнатото му обвинение.

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.