Последни новини
Home / Законът / Над 1,8 милиона дарени за жертвите в Хитрино

Над 1,8 милиона дарени за жертвите в Хитрино

Defakto.bg

Главният машинист остава в ареста, другият бе освободен

Делата за арестите на двамата машинисти на товарния влак, дерайлирал в Хитрино и причинил адския взрив, приключиха с различен резултат късно вчера.

Окръжният съд в Шумен постанови постояннно задържане за главния машинист Димитър Михнев. Вторият машинист Радослав Петков бе освободен.

В понеделник прокуратурата обвини и двамата за трагедията, при която след възпламеняване на изтекъл от дерайлирали цистерни газ на гара Хитрино на 10 декември загинаха 7 души, 26 бяха ранени, а домове и сгради – изпепелени. Дотук версията на разследването е превишена скорост.

Към този момент двамата машинисти се намираха в психиатрични заведения в Русе, откъдето бяха откарани в следствения арест в Шумен. Назначена бе експертиза за вменяемостта им.

Наблюдаващият прокурор Маргарита Георгиева поиска най-тежката мярка за неотклонение и за двамата. С мотива, че можели да се открият не само заради тежестта на престъплението, в което са обвинени, но и защото зад фирмата собственик на цистерните стоели чужди капитали и имало опасност да се укрият в чужбина.

Допълнителен аргумент срещу Димитър Михнев бе,  че няколко дни след катастрофата Михнев е продал собствен имот в горнооряховско село.

Адвокатът му настоя, че няма безспорни доказателства единствено превишената скорост да е причината за трагедията. „Много съжалявам за инцидента, моля да не бъда задържан“, каза в последната си дума Михнев.

Според съда обаче като главен машинист именно Михнев е трябвало да следи за спазването на правилата и му наложи най-тежката мярка за неотклонение.

Другият машинист Радослав Петков не е имал такива правомощиа живоя, а и с рик за живота си е помагал при овладяването на ситуацията след взрива. Петков спрял движението на цистерните по релсите, като дръпнал ръчните спирачки на всеки един от вагоните. Пренасял и трупал камъни зад влака, за да не продължи той да се движи назад по наклонения терен.

Самият Петков изказа съболезнования към близките на загиналите в селото.

Той е с над 27-годишен стаж като машинист, 11 от които е бил инструктор. На предишната си работа имал предупреждение за уволнение заради несъставяне на протокол.

По данните на прокуратурата влакът се е движил с два пъти по-висока от допустимата скорост при влизането си в отклонение на гара Хитрино и това е довело до дерайлирането на вагоните.

Интересен факт е изплувал в пледоарията на адвоката на Димитър Михнев, съобщи monitor.bg. Работили на мястото агенти на ДАНС установили, че незаключената входна стрелка на гарата в Хитрино може да е вероятна причина за най-тежката железопътна катастрофа у нас от години насам. Изводите им са депозирани в секретното деловодство на съда в Шумен.

Прокуратурата обаче опонира, че задължение на Михнев е било да следи за всички знаци и светлинни сигнали. Не било оправдание за високата скорост и това, че в други случаи влакът е минавал директно без спиране, тъй като според събраните доказателства цялата локомотивна бригада е била запозната с телеграма за промяна, предвиждаща спиране на трети отклонителен коловоз.

От думите на прокурора станало ясно, че влакът е тръгнал от Бургас с 13 минути закъснение, което на моменти се е увеличило на 30 минути, но в крайна сметка машинистите са наваксали и композицията с 26 вагона пристигнала в Хитрино вместо в 6:02 часа, в 5:37 часа. При влизането на първата стрелка скоростта на влака е била 80 км в час, а на стрелка номер 5 – 78 км в час. Автоматичната спирачка се е задействала едва 17 метра преди стрелка номер 1, като не е предприето екстремно спиране. Показанията на светофора са давали разрешение за влизане по трети отклонителен коловоз със скорост до 40 км в час. Според разпита на свидетели влак 90 570 много често при преминаването си през гара Хитрино е бил пускан директно направо по коловоз номер 2 без спиране. И в този случай обаче има ограничение на скоростта от 60 км в час.

Трагедията в Хитрино да не се превръща в медийна сензация, а задълбочено да се проучат причините за нея, призова бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Продължава дарителската кампания за пострадалите в Хитрино. Събраните средства са над 1,8 млн. лв. каза председателят на БЧК Христо Григоров, цитиран от „фокус“. „Около 1 млн. лв. от тях са събрани чрез СМС-и. Останалите са дарени чрез банковата сметка, в помощ на пострадалите от корпоративния бизнес, онлайн и от чужбина. Кампанията ще продължи малко по-дълго, тъй като хората имат нужда от дългосрочно подпомагане“, обясни Григоров.

Дарителска сметка: IBAN: BG64UNCR 76301078660913 ; BIC: UNCRBGSF. Гражданите могат да изпращат и СМС-и на стойност 1 лв. на номер 14 66.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.