Последни новини
Home / Законът / Остро недоволство от Тълкувателно решение на ВКС за правата на пешеходците

Остро недоволство от Тълкувателно решение на ВКС за правата на пешеходците

Defakto.bg
Тълкувателно решение на Върховния касационен съд за прававата  на пешеходците у нас предизвика вълна от недоволство.
Депутати се ангажираха със спешна поправка в Закона за движение по пътищата, съобщи Би Ти Ви.
Пострадалият пешеходец на зебра също има вина за причинена катастрофа, ако не се е огледал – това определение е записано в тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Решението  породи остро недоволство сред читателите нии близките на загинали на пешеходни пътеки.
„Защо ли, като съм на гости на дъщерята в Германия и искам да премина на пешеходна пътека, само с приближаването до бордюра,спират всички коли и в двете посоки? Как внучката ми на 9 години ще съобрази скоростта на приближаващия автомобил?Какви са законите там, има ли СМАЧКАНИ като коте деца по пешеходните пътеки?“, написа в сайта ни читателка на De Fakto.

Според тълкуването  на съдиите, ако водач бъде съден за блъснат пешеходец на пешеходна пътека, той няма да получи максимална наказателна присъда, ако жертвата или пострадалия е съпричинител на катострофата, тъй като не е  съобразил скоростта на колата, изкочил е на пътеката внезапно или не е преценил намалената видимост. В самия Закон за движение по пътищата има противоречие, признават и съдии, и депутати. Те поискаха спешна поправка.Преди 5 години на пешеходна пътека 20-годишната Лора е блъсната от мотоциклетист. Момичето умира на място, а водачът получи по-ниска присъда. Защото според съда Лора е съпричинител на катастрофата, като не е преценила скоростта на мотора.„Нямам дума, с която да обясня по какъв начин се чувстваме ние”, каза майката на Лора Нели Петкова.

Според приетото  тълкувателното решение на Върховния касационен съд шофьорите на пътя вече не може да получават максимални наказателни присъди, когато пешеходците с действията си съзнателно сами нарушават Закона за движение по пътищата.

Като например случаите, в които не преценяват скоростта на шофьора, навлязат внезапно на платното или го пресичат при ограничена видимост.

„Това е лош ден за пешеходците, защото те в дадени ситуации ще носят вина за катастрофите, които стават на пешеходни пътеки”, коментира Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.