Последни новини
Home / Законът / Протест срещу “разполовеното” родителство пред Съдебната палата (обновена)

Протест срещу “разполовеното” родителство пред Съдебната палата (обновена)

Defakto.bg

Бащи настояха промените в Семейния кодекс бързо да влязат в парламента

В последния ден на коледните празници, който е и Ден на бащата, протест пред Съдебната палата в София напомни на властите, че родителските войни също вземат жертви, а пренебрежението към правата на деца и на родители е недопустимо. И настоя изготвеният проект за промени в Семейния кодекс час по-бързо да влезе за разглеждане в парламента.

Протестът е организиран от Асоциация  за детско развитие “Член 24” с посланието, че за никое дете не бива да остават само половината от неговите родители.

Любомир Данков от асоциацията коментира пред БНР, че все пак има известна промяна в отношението на институциите.

“Преди няколко години в институциите всички проблеми се отричаха – тоест, че няма проблеми, всичко е наред. Сега поне не го отричат – има разбиране, че има проблеми. Но пък няма някаква воля за решаване”, заяви той.

И очерта няколко групи от проблеми:

Първата група е, че няма работещ механизъм да се изпълняват съдебни решения за контакт между деца и родители (при развод) – единият родител, на когото явно адвокат му е обяснил, че нищо няма да му се случи, казва “аз няма да ти го дам” и въпросът приключва.

Другият тип проблеми е, че осигуряваното време на контакт между деца и родители е изключително недостатъчно и именно то е причината да се започват едни войни. Защото когато знаеш, че ако не си ти отглеждащият родител, губиш почти всякакъв контакт с децата, ти започваш да се бориш с всякакви средства – като всякакви, наистина означава всякакви.

Проблем е и че има в някои закони възможности за манипулация и злоупотреби – Законът за защита от домашното насилие например.

Когато вие имате какво да делите и това най-вече е дете, родителят, който е подучван от адвокат, просто казва, че е бил тормозен и получава ограничителна заповед. Съответно, понеже тормозът е станал в присъствие на детето – такава заповед се издава и към детето и по този начин се прекъсва всякакъв контакт между единия родител и това дете и се отива към родителско отчуждаване”.

Подготвеният и пуснат за обществено обсъждане проект за сериозни промени в Семейния кодекс прави опит да реши част от тези проблеми, включително чрез засилване на участието на детето в решаването на родителските въпроси след развод, както и насърчаване на родителите да постигнат “мирно” споразумение помежду си.

Днес протестиращите бащи настояха да се въведе системата на споделеното родителство, забегнало в проекта за СК.
Във ВКС е образувано и тълкувателно дело по въпроса. Съдът трябва да се произнесе, дали при сегашната законова уредба споделеното родителство е възможно. В някои съдилища то се допуска при споразумение между родителите.
Протестиращите бащи настояват, при развод детето да прекарва еднакво време и при двамата родители.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.