Последни новини
Home / Законът / БЧК кани прокурор при разпределяне на даренията за Хитрино

БЧК кани прокурор при разпределяне на даренията за Хитрино

Defakto.bg
Публикация за злоупотреби спряла пари от Испания и Кипър
Всички събрани средства за Хитрино ще бъдат разпределени след решение на Националния обществен съвет към Българския червен кръст. Общественият съвет ще заседава на 28 декември и на него ще бъде поканен представител на прокуратурата, за да наблюдава и той къде отиват парите.
Така шефът на БЧК Христо Григоров отговори днес на публикация на седмичника „Уикенд“, че организацията си била купила няколко джипа с даренията.
Нито една стотинка не е похарчена от събраните близо 2 млн. лева от дарения чрез SMS-и и банкови преводи за пострадалите от село Хитрино, категоричен бе Григоров пред bTV.
До 10:00 часа на 23 декември даренията за Хитрино са общо 1 931 224,46 лв.
„Червеният кръст използва един лек автомобил – линейка, предоставен от BMW и оборудван за първа помощ. Колата не е собственост на БЧК и е получена по линия на програмата за корпоративна социална отговорност на компанията. Подобни автомобили са разпределени и на Министерството на здравеопазването за бърз превоз на банки кръв за хемодиализа.
Намерете ни един трабант и една жигула, ще сменим тази кола с тях“, гневно коментира шефът на БЧК.
Злото обаче вече е сторено – заради слуховете за злоупотреби български граждани в Испания и Кипър, събрали няколко хиляди евро за дарения в помощ на Хитрино, са се отказали да пратят парите по сметките на БЧК. „Трябва да се носи отговорност за това!“, категоричен бе Григоров. Той обмисля коя институция да сезира за тази клевета.
А как всъщност ще се разпределят парите?
Местният обществен съвет в Хитрино, в който членуват 11 души от селото,  ще направи оценка на нуждите на пострадалите семейства, а националният съвет ще реши за какво точно да отидат даренията, обясни Христо Григоров.
Възстановяването вече започва от сградата на общината, като то се финансира не с даренията или с отпуснатите от правителството и ЕК общо 30 млн. лева, а от собственото перо за капиталови разходи.
Щетите по имотите на хората ще бъдат отстранявани с помощта на обществения съвет. Шефът му Севджан Акиф казва, че разполагат с парите, получени по набирателната сметка на общината – около 200 000 лв.
„Днес или утре предстои ние от съвета да минем през всяка една къща. Лично ще видим какво е състоянието на хората, според степента на разрушеност най-съвестно ще разпределяме средствата”, обяснява секретарят на съвета, цитиран от dir.bg.
Вчера в Хитрино е имало общоселско събрание с над 200 души, което е утвърдило състава на съвета.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев, шеф на Военно-окръжна прокуратура – София

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на …

Становище на Прокурорската колегия по ЗСВ: Чрез Прокурорския съвет Народното събрание ще си избира главен прокурор

Направен е опит да се омаловажи ролята на прокуратурата чрез наложеното неравно третиране на съдиите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.