Последни новини
Home / Законът / ВСС с ваканция като парламента – първо заседание чак на 10 януари догодина

ВСС с ваканция като парламента – първо заседание чак на 10 януари догодина

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет заприлича на парламента. Не, не по предсрочно прекъснат мандат, както ще се случи с народните избраници от 43-ото НС, но не и със съдебните кадровици – те ще изкарат напълно своя до октомври догодина.

Другаде е приликата – във ваканцията. Като парламента и ВСС отдъхва отпреди Рождество та до втората седмица на януари 2017 г. Първите заседания на колегиите му в новата година ще са чак на 10 и 11 януари.

Съдийската колегия отваря двери на 10 януари с избор на председател на специализирания наказателен съд, става ясно от страницата на съвета. Вотът е само с един участник, досегашния председател Георги Ушев, кандидат за втори мандат. Подкрепен от общото събрание на съдиите като смел, етичен и изобщо много добър ръководител. Е, вероятно на самия избор ще стане дума и за външната оценка на първите години съществуване на спецправосъдието – аналитичен доклад на ВКС констатира малко на брой и леки присъди за организираната престъпност, като делата основно приключват със споразумения.

Прокурорската колегия ще заседава на 11 януари. В предварително обявения й дневен ред са само атестирания и конкурси.

Какво ще прави пленумът на ВСС и кога, засега е загадка. Ще чакаме 2017-а.

Действащият състав на ВСС, седми поред в историята на съвета, навлиза в последната си година. И прекъсна правилото, откроено от неговия член Ясен Тодоров, че всички нечетни състави на ВСС не изкарват пълния си 5-годишен мандат. Но не и другото – че всеки следващ състав на съвета е по-лош от предшественика.

Е, идва нова година, пък после и избори за нов ВСС. Да бъдем оптимисти – може пък и тази традиция да прекъсне. Дано, но дали?

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.