Последни новини
Home / Законът / ВСС с ваканция като парламента – първо заседание чак на 10 януари догодина

ВСС с ваканция като парламента – първо заседание чак на 10 януари догодина

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет заприлича на парламента. Не, не по предсрочно прекъснат мандат, както ще се случи с народните избраници от 43-ото НС, но не и със съдебните кадровици – те ще изкарат напълно своя до октомври догодина.

Другаде е приликата – във ваканцията. Като парламента и ВСС отдъхва отпреди Рождество та до втората седмица на януари 2017 г. Първите заседания на колегиите му в новата година ще са чак на 10 и 11 януари.

Съдийската колегия отваря двери на 10 януари с избор на председател на специализирания наказателен съд, става ясно от страницата на съвета. Вотът е само с един участник, досегашния председател Георги Ушев, кандидат за втори мандат. Подкрепен от общото събрание на съдиите като смел, етичен и изобщо много добър ръководител. Е, вероятно на самия избор ще стане дума и за външната оценка на първите години съществуване на спецправосъдието – аналитичен доклад на ВКС констатира малко на брой и леки присъди за организираната престъпност, като делата основно приключват със споразумения.

Прокурорската колегия ще заседава на 11 януари. В предварително обявения й дневен ред са само атестирания и конкурси.

Какво ще прави пленумът на ВСС и кога, засега е загадка. Ще чакаме 2017-а.

Действащият състав на ВСС, седми поред в историята на съвета, навлиза в последната си година. И прекъсна правилото, откроено от неговия член Ясен Тодоров, че всички нечетни състави на ВСС не изкарват пълния си 5-годишен мандат. Но не и другото – че всеки следващ състав на съвета е по-лош от предшественика.

Е, идва нова година, пък после и избори за нов ВСС. Да бъдем оптимисти – може пък и тази традиция да прекъсне. Дано, но дали?

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.